Zamjenik premijera

Zamjenik premijera Kosova i glavni pregovarač u dijalogu sa Srbijom Besnik Bislimi rekao je da je u Briselu postignuta potpuna saglasnost da će postojati pet kriterijuma kroz koje će se videti da li je nacrt koji je predložio menadžment tim za formiranje ZSO prihvatljiv kao osnova za diskusiju, prenosi Gazeta express.

„Prvi je da li je ovim nacrtom predviđen novi sloj upravljanja, što se ne smatra prihvatljivim za dalju raspravu. Drugi, da li predviđa kolektivna prava. Ako predviđa, poprima epitet neprihvatljivog nacrta“, rekao je Bislimi u izvještaju pred Odborom za spoljne poslove Skupštine Kosova.

Bislimi je takođe naveo da se ostali kriterijumi odnose na usklađivanje sa sporazumima o ZSO iz 2013. i 2015. godine, kao i na odluku Ustavnog suda.

„U kojoj meri je nacrt statuta usklađen sa sporazumima iz 2013. i 2015. Zatim, odluka Ustavnog suda iz 2015.  Takođe, u kojoj meri je to u skladu sa pismom koje je bivša visoka predstavnica Federica Mogherini uputila Vladi o tome koja ovlašćenja Asocijacija može da ima“, rekao je Bislimi.

On je dodao i da je u Briselu razgovarano o nestalim licima i naglasio da se u Deklaraciji pominju "nasilno nestale osobe".

Bislimi je istakao i da je "zabrinut da bi Srbija mogla da destabilizuje situaciju na sjeveru".

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express