Uspio sam da nametnem...

Predsjednik Komisije za nestale Vlade Kosova Andin Hoti oglasio se povodom dogovorenog teksta Deklaracije o nestalima, na jučerašnjoj rundi dijaloga u Briselu, navodeći "da će Srbija morati da otvori arhivu i prezentuje tajna dokumenta o prisilno nestalim licima".

„Juče, nakon više od jedne godine pregovora u Briselu, Srbija je konačno prihvatila Deklaraciju o nestalim licima. Prvi put poslije mnogo izazova i poslije 24 godine uspio sam da nametnem pravu adresu odgovornosti za nestale, kao žrtve rata tražeći rješenja i pravdu po međunarodnim konvencijama. Stoga, više neće biti samo nestalih lica, već lica koja su prisilno nestala u srpskoj državi“, napisao je Hoti na Facebooku.

Prihvatanjem Deklaracije, po riječima predsednika Komisije za nestale Vlade Kosova, Srbija će morati da se oglasi povodom lokacija nestalih lica.

„Takođe, moram da naglasim kao izuzetno važno, da je Srbija kroz ovu izjavu prinuđena da preuzme otvaranje arhiva i prezentaciju tajnih dokumenata o lokaciji nasilno nestalih lica“, navodi on.

On smatra da je ova Deklaracija prihvaćena u pravom trenutku, jer će imati podršku Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije.

„Kada Deklaracija bude prihvaćena sa visokog nivoa, objavićemo sljedeće korake neophodne za implementaciju ove izjave.  Njen značaj ostvaruje se u trenutku njenog punog poštovanja i sprovođenja, za ono što očekujemo moćnu i neophodnu podršku naših međunarodnih prijatelja, SAD i  EU. Ostalo je još mnogo rada i napora da ostvarimo naš glavni cilj: otkrivanje sudbine poslednje osobe nasilno nestale na Kosovu", ističe Hoti.

Izvor: Kosovo Online