Kršenje suvereniteta

Bivši glavni pregovarač Kosova u dijalogu sa Beogradom Edita Tahiri kaže da je juče, dok su se "bivši lideri OVK dostojanstveno branili u Hagu, Vlada Albina Kurtija prekršila suverenitet Kosova, razgovarajući u Briselu sa Srbijom o Zajednici srpskih opština.

Tahiri je na Facebooku navela "da se o unutrašnjim pitanjima Kosova ne razgovara sa drugom državama, čak ni uz posredovanje međunarodne zajednice".

“O unutrašnjim pitanjima se ne razgovara sa drugom državom, ni uz međunarodno posredovanje. Ovo kršenje suvereniteta i Ustava Kosova sankcionisano je Ohridskim sporazumom o sprovođenju, gdje je u tački 7. određeno da se implementacija Asocijacije i samopromocija autonomije srpske manjine vrši uz posredovanje EU. Što je još gore, ova tačka međunarodno utiče na srpsku manjinu, koja je juče u Briselu uz posredovanje EU postala par sa državom Kosovo”, kaže Tahiri.

Tahiri dodaje da se kao rezultat toga, Srbija juče ne samo umešala u unutrašnje stvari Kosova, već je dala ultimatum Kosovu da u roku od 20 dana izradi nacrt statuta ZSO.

“Glavni pregovarač Besnik Bislimi juče je očajnički pokušao da izbjegne prihvatanje ove činjenice. Nije se usudio ni da pomene da će nacrt statuta Asocijacije ići u Ustavni sud Kosova, što nalaže Sporazum iz 2015. godine, jer se Kurtijeva vlada obavezala da će to implementirati prihvatanjem Sporazuma o sprovođenju u Ohridu, 18. marta”, dodaje Tahiri.

Izvor: Kosovo Online