Eskalacija?

Signali koji prete eskalacijom. Tako incidente koji su se poslednjih dana dogodili na severu Kosova, gde je osam automobila zapaljeno i od kojih je većina bila preregistrovana na RKS (Republika Kosovo) tablice, ocenjuju analitičari, Agon Malići (Maliqi) i Veroljub Petronić.

Dalja eskalacija na severu Kosova, procenuju, značila bi pokušaj da se spreči primena Sporazuma normalizacije odnosa Kosova i Srbije kojeg su premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, dogovorili 18. marta u Ohridu.

Kosovska policija je 1. aprila uhapsila pripadnika srpske zajednice u Severnoj Mitrovici pod sumnjom da je, između ostalog, učestvovao u paljenju automobila.

Osnovni sud u Prištini je okrivljenom M.B. odredio meru pritvora od mesec dana zbog sumnje da je počinio pet krivičnih dela.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je 3. aprila rekla da incidente na severu Kosova orkestriraju "ilegalne strukture koje podržava Beograd", koje imaju za cilj da "zastraše i ugroze lokalno srpsko stanovništvo, kao i da stvore klimu straha i neizvjesnosti".

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić optužio je 2. aprila Vladu Kosova da "želi da destabilizuje situaciju i izbegne obaveze koje je preuzela Ohridskim sporazumom".

Vlada Kosova nije odgovorila na pitanja Radija Slobodna Evropa (RSE) da li ove incidente vidi kao signal zategnute situacije na severu i da li eventualnu eskalaciju vidi kao prepreku za sprovođenje sporazuma.

Svi ovi događaji prethodili su prvom sastanku glavnih pregovarača Kosova i Srbije, nakon Ohrida, Besnika Bislimija (Bislimi) i Petra Petkovića, u utorak u Briselu.

Incidenti na severu, signali kriminalnih grupa

Agon Malići ocenjuje da su incidenti na severu Kosova provokativni koraci koje određene strukture, koje vladaju na severu, poduzimaju u nadi da će podstaći reakciju kosovskih institucija. Prema njegovim rečima, u toj funkciji je bila i Dačićeva izjava.

"Od trenutka kada je premijer Kurti javno izjavio da će Kosovo formirati Zajednicu (opština sa srpskom većinom), videli smo niz izjava koje, na izvestan način, stvaraju teren za naredne korake u Beogradu. Dakle, jasno je da je reč o provokaciji struktura organizovanog kriminala na severu, koje pokušavaju da daju nekakav znak, neku vrstu pretnje, ali i da od toga naprave neku vrstu provokacije, tako da Kosovo interveniše, te time bude označeno kao odgovorno za napetost", kaže Malići.

Dodaje da je napetoj atmosferi na severu doprinela odluka Srpske liste, najveće stranke kosovskih Srba, da ne učestvuje na izborima 23. aprila za gradonačelnika četiri opštine na severu Kosova.

Izbori se organizuju u četiri opštine na severu Kosova: Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, nakon što su gradonačelnici tih opština dali ostavke u novembru prošle godine, u znak nezadovoljstva odlukom Vlade Kosova da se preregistruju automobili sa srpskim tablicama na RKS – Republika Kosovo.

Veroljub Petronić iz nevladine organizacije Humanitarni centar – Mitrovica, kaže da su incidenti na severu u funkciji podizanja napetosti, posle čega se strane međusobno okrivljuju za eventualnu krizu.

Paljenje automobila, kako kaže, je delo osoba koje kontrolišu kriminalne grupe, koje su takođe, kako kaže, povezane sa strukturama vlasti na severu Kosova, ali i u Prištini.

"Evidentno je da Priština i Beograd šalju signale jedni drugima preko tih kriminalnih grupa. Mislim da su oni (strukture) pod kontrolom ili su mladi ljudi, sa obrazloženjem da treba spaliti automobile 'izdajnika' koji su dobili kosovske tablice i to je sve", kaže Petronić.

Malići: Eskalacija sabotira implementaciju sporazuma

Paljenje automobila na severu Kosova osudile su zapadne zemlje, koje su ranije izrazile i žaljenje zbog neučešća Srpske liste na izborima 23. aprila.

Američki ambasador na Kosovu Jeffrey Hovenier rekao je da SAD osuđuje "zločinačko paljenje automobila na severu Kosova".

Nemački ambasador na Kosovu Jorn Rode pisao je o tome zašto Srpska lista nije osudila incidente u opštinama na severu.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je da su izjave nemačkog ambasadora netačne, jer su, kako kaže, zajedno sa predsednikom Srpske liste Goranom Rakićem osudili paljenje automobila na severu.

Simić je na konferenciji za novinare 2. aprila rekao da je paljenje automobila kosovskih registarskih oznaka "neprihvatljivo".

U saopštenju ove stranke od 1. aprila, rečeno je da će, ukoliko se lice (M.B.) uhapšeno zbog sumnje da je zapalio automobil, ne pusti na slobodu, doći do "reakcije Srba".

Evropska unija je saopštila da se nada da ono što se dogodilo poslednjih dana na severu Kosova neće uticati na sastanak glavnih pregovarača Prištine i Beograda Besnika Bislimija i Petra Petkovića.

Analitičar Agon Malići smatra da napeta situacija na severu može da ometa primenu Sporazuma koji vodi normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

"Poslednja dešavanja mogu imati uticaj na sporazum, jer najvažniji elementi sporazuma ne mogu da se sprovedu bez učešća srpske zajednice na severu", naglašava Malići.

Petronić: Ulazimo u kritičnu situaciju

Veroljub Petronić ocenjuje da je situacija na severu Kosova sve napetija. Veliki broj državljana Srbije na severu Kosova, prema njegovim rečima, skinuo je registarske tablice koje je izdala Srbija, jer je istekao rok za registraciju.

Kako kaže, ovi građani su zatečeni između dve vatre jer ne mogu da se kreću vozilima bez registarskih oznaka, iz straha da im policija može oduzeti automobile.

S druge strane, naglašava, građani se plaše da preregistruju vozila sa RKS registarskim oznakama iz straha da ne budu meta napada.

Prema njegovim rečima, situacija je na ivici.

"Mislim da ulazimo u ekstremnu i prilično ozbiljnu situaciju. Možda smo već ušli, iako se ne čini tako. Ali ovaj period, do izbora, biće prilično kritičan", kaže Petronić.

Grupe Srba su krajem prošle godine barikadama blokirale nekoliko puteva na severu Kosova, a jedan od razloga bila je odluka Vlade Kosova da svi automobili nelegalnih srpskih registarskih oznaka budu ponovo registrovan u RKS.

Krajem godine je također na severu zemlje prijavljeno paljenje automobila sa RKS registarskim oznakama.

Uz posredovanje Evropske unije postignut je dogovor o registarskim tablicama i Kosovo je odustalo od krivičnih mera ako se automobili ne preregistruju, dok je iz Srbije rečeno da više neće izdavati nove registarske tablice za automobile koji se kreću na Kosovu.