Nezadovoljstvo

Komora medicinskih sestara najavila je da će u srijedu od 10 časova održati protest zbog Zakona o platama i nezadovoljstva utvrđenim koeficijentom vrednosti zarade od 105 eura, prenosi Gazeta Express.

Predstavnik Komore medicinskih sestara Kosova Enlirat Duraku kazao je da su medicinske sestre zabrinute i zbog ukidanja naknada za rad, opasnost i staž, te da će, ukoliko institucije ne odreaguju na protest u srijedu, stupiti u štrajk.

"U srijedu ćemo održati protest zbog zamerki koje imamo. Poslije tog protesta sačekaćemo da vidimo da li će biti reakcije institucija, ako ne bude odmah stupamo u štrajk. Nijedna sestra nije zadovoljna koeficijentom kada se rizik ne isplaćuje, stipendije su ukinute čak i vikendom, medicinske sestre nisu plaćene i sve je to sramotno i diskriminatorno", rekao je Duraku.

Zbog Zakona o platama moglo bi da dođe i do obustave rada u policiji, a na to je upozorio predsjednik Sindikata policije Imer Zeqiri koji je kazao da će, ukoliko vlada u aprilu ne donese odluku o naknadama, razmišljati o štrajku.

Zeqiri kaže da imaju informaciju da je vlada u aprilu donela odluku o isplati neisplaćenih naknada za februar i mart za policajce u opasnosti i civilno osoblje koje je u sastavu policije i nadaju se da će ta odluka biti sprovedena kako ne bi morali da stupaju u štrajk.

Ljekar specijalista ima koeficijent 12, ljekar na specijalizaciji osam, ljekar opšte prakse, stomatolog i farmaceut imaju koeficijent 7,4, dok medicinske sestre, u zavisnosti od nivoa, imaju koeficijent od 5,1 do 5,6.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express