Politički analitičar

Politički analitičar Dušan Janjić izjavio je da je najava Srpske liste da će organizovati opštenarodni ustanak, posljedica postojanja bezbjednosnog vakuuma na sjeveru Kosova i odsustvo dijaloga oko povratka Srba u kosovske institucije.

Janjić je agenciji Beta kazao da briselski i ohridski sporazumi između Kosova i Srbije nemaju bezbjednosni paket i da „ne podrazumevaju saradnju vojski i policija“ na razmjeni bezbjednosnih podataka.

„Postojanje bezbjednosnog vakuuma i odsustvo dijaloga oko povratka Srba u kosovske institucije može da bude okidač za nove demonstracije, a zatim i barikade, pa čak i oružane sukobe“, ocjenio je Janjić.

Po njegovim riječima, krizu na Kosovu stvara „konflikt menadžment“.

„Sada prisustvujemo repeticiji svih slabosti dosadašnjih politika koje je povlačio konflikt menadžment s obe strane. Međunarodni posrednici su više puta insistirali da se eliminišu uzroci sukoba i da se pređe na razgovor o normalizaciji odnosa. Međutim, evropske birokrate nisu ozbiljno shvatile izlazak Srba iz kosovskih institucija“, kazao je Janjić.

Dodao je da je Vlada Kosova iskoristila izlazak Srba iz institucija, za jačanje kosovske države na sjeveru, a Srpska lista je za to vrijeme izgubila autoritet u narodu.

„Dogovor između Kosova i Srbije o povratku Srba u institucije nije se nikada dogodio. Vlada Kosova je izabrala u ministarstvima Srbe koji ne pripadaju Srpskoj listi i organizovala je lokalne skupštine na sjeveru bez Srba, raspisala je i konkurse za sudije i policajce. Sve je to uticalo na promjenu etničke strukture jer se sada, na primjer, Bošnjak nalazi na čelu Sjeverne Mitrovice, a Albanac vodi Zubin Potok, što je apsurdno“, objasnio je Janjić.

Pod hitno da se izvrši demilitarizacija sjevera Kosova i da se razoružaju parapolicijske snage

Srpska lista je, dodao je, postavljala maksimalističke zahteve poput formiranja Zajednice srpskih opština, „što nije prihvatano“.

„Razgovori o implementaciji evropskog sporazuma zakazani za 4. juli u Briselu, izgledaće kao pokušaj da se pređe s jedne na drugu zgradu bez merdevina. Ceo projekat o normalizaciji odnosa može da propadne zbog bezbjednosnog vakuma. S normalizacijom odnosa Srpska lista bi bila potpuni politički gubitnik i sada s pretnjom o opštenarodnom ustanku zbog tablica, pokušavaju da pokažu svoje postojanje“, ocjenio je Janjić i naglasio da je dogovor o korišćenju KM tablica oročen na godinu dana, do 21. novembra ove godine, pod uslovom da Srbija ne izdaje nove tablice.

Janjić je istakao da bi pod hitno morala da se izvrši demilitarizacija sjevera Kosova, da se razoružaju parapolicijske snage i da se kosovske specijalne jedinice svedu na najmanju moguću meru.