Ne postoji cenzus

Istraživač iz Demokratskog instituta Kosova Eugen Cakolli izjavio je da izborni proces na sjeveru Kosovo može biti validan i sa samo jednim izašlim biračem, prenosi Ekonomija onlajn.

"Zakonodavstvo na Kosovu, srećom, nije odredilo nikakav minimalni cenzus za izlazak birača na izbore, pa je dovoljno da jedan birač izađe u bilo kojoj od ovih opština i da glasa kako bi izborni proces bio validan", objašnjava Cakolli.

Cakolli povodom neučestvovanja Srpske liste na izborima kaže da je to bilo očekivano.

"Na osnovu njihovih izjava, donekle se očekivalo da Srpska lista neće izaći na izbore, a smatram da je među glavnim razlozima, osim onih koje su oni spomenuli, bila i težnja da se prenese poruka, da se bez Srpske liste ne mogu održati izbori na sjeveru. Ipak, smatram da se nakon zamaha koji je stvorio Ohridski sporazum kao i stalnih izjava međunarodnih faktora da se izbori sada moraju organizovati uprkos bojkotu Srpske liste, proces ne može prekinuti i time je izbegnut veoma opasan presedan kontinuiranog odlaganja izbora zbog hirova političkog subjekta”, ističe Cakolli.

Cakolli kaže da će zbog bojkota srpske liste biti zabilježen i manji izlazak građana na glasanje.

„Neizlazak Srpske liste na izbore imaće uticaja u mnogim dimenzijama, među kojima vjerujem da će najuočljiviji biti odziv birača. Znajući da Srpska lista u kontinuitetu ima podršku preko 95 odsto birača među onima koji izlaze na izbore na sjeveru, što je udvostručilo prosečnu izlaznost u odnosu na ostatak zemlje", zaključio je Cakolli.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online