Dijalog nema alternativu

Dogovor u Ohridu doneo je ubrzanje pregovaračkog procesa u cilju postizanja normalizacije odnosa Srbije i Kosova, ocjenjuje bivši izaslanik EU za Kosovo Wolfgang Petritsch i očekuje da će u ponedjeljak, na sastanku glavnih pregovarača, biti nastavljen razgovor o implementaciji sporazuma.

"Čini mi se da slijedi kontinuirani dijalog u kojem obe strane, a sada posebno Kosovo, odnosno Albin Kurti, pokazuje pomjeranje od svojih stavova, pre svega o uspostavljanju odavno dogovorene Zajednice srpskih opština", kazao je Petritsch za Kosovo Onlajn.

Primjećuje da je sada kosovska strana fleksibilnija, što ocjenjuje kao veoma pozitivno.

Ukazuje i da je proces dijaloga sada ponovo uspostavljen, od strane Evropske unije, uz podršku SAD.

"Cilj je da se, prije svega, osigura implementacija dogovora. Sada će akcentat biti na implementaciji, što je ispravno. Potrebno je korak po korak napredovati ka normalizaciji odnosa", objasnio je Petritsch.

U vezi sa najavljenim sastankom glavnih pregovarača u ponedjeljak, rekao je da je važno da se "ne propusti aktuelni trenutak".

"Važno je da se razgovara, da pregovori stvarno vode u cilju postizanja nečeg dobrog, i za srpsku zajednicu", dodao je Petritsch.

Prema njegovim riječima, učestaliji sastanci su odraz nestrpljenja Brisela i Vašingtona, koji žele brži napredak, a u tom cilju i češće susrete.

U tom smislu, podsjeća da je i EU istakla da samo ako bude napretka u implementaciji dogovora može da bude i napretka u pristupnom procesu.

Kada je riječ o najavljenim izborima na severu Kosova, Petritsch je rekao da će biti problema ako se održe bez učešća Srba.

"Ako Srbi ne učestvuju, izbori neće imati smisla. Srpska strana mora da razmisli o tome šta su prednosti, a šta mane ako ne učestvuju, i obratno. Srpska zajednica na Kosovu dokazala je da je učešće, to jest ulazak u kosovske institucije nešto donelo. Ali, o učešću na izborima mora da odluči rukovodstvo Srba na sjeveru", objasnio je on.

Naglasio je da bi izabrana tela sigurno imala samo ograničen legitimitet, ako bi ga uopšte i imali, ukoliko izbori prođu bez učešća Srba.

"Mišljenja sam da bi trebalo pratiti primjer Milorada Pupovca, koji vodi inteligentnu politiku za svoju zajednicu u Hrvatskoj time što učestvuje u institicijama. Međutim, to naravno zavisi i od spremnosti vlasti na kompromis, u ovom slučaju Kosova", rekao je Petritsch.

Dodao je da je Kurti, time što je prihvatio uspostavljanje Zajednice srpskih opština pokazao izvesnu "spremnost da odustane od svoje nespremnosti na kompromis".

Kada je riječ o ZSO, Petritsch je uvjeren da bi učešćem u institucijama Srbi mogli "iznutra" da ih unapređuju, jer spolja to i nije moguće.

Izvor: Kosovo Online