Bezbjednost prioritet

Kfor je spreman da se suoči sa svakim scenarijem tokom vanrednih lokalnih izbora u četiri opštine na sjeveru Kosova, navodi se u saoštenju Misije NATO-a na Kosovu, prenosi Klan Kosova.

Izbori su zakazani za 23. april, a iz Kfora ističu da u ovom trenutku nema pokazatelja sigurnosnih problema vezanih za predstojeće izbore.

„Policija Kosova je organ koji obezbjeđuje bezbjednost tokom izbora. Kfor prati situaciju u skladu sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN. U ovom trenutku nema novih pokazatelja bezbjednosnih problema u vezi sa predstojećim izborima, ali Kfor održava visok nivo spremnosti da se suoči sa svakim scenarijem kako bi obezbjedio bezbedno okruženje i sačuvao slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu“, kaže se u odgovoru Kfora.

Iz Policije Kosova poručuju da planiraju da preduzmu sve potrebne aktivnosti kako bi se garantovala bezbjednost, uoči, tokom i nakon izbornog procesa.

„Policija Kosova je institucija za sprovođenje zakona i sve svoje radnje preduzima u skladu sa zakonskim i ustavnim ovlašćenjima, kao i u skladu sa operativnim planiranjem policije. U slučajevima kada se organizuju lokalni ili centralni izbori, uključujući i vanredne izbore za gradonačelnike u opštinama na severu zemlje, Policija Kosova u saradnji i koordinaciji sa nadležnim institucijama planira i preduzima potrebne mjere u skladu sa operativnim naredbama, kakao bi se garantovala bezbjednost, prije, tokom i posleij izbornog procesa“, navodi se u odgovoru Policije Kosova.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova