Politički analitičar

Politički analitičar Visar Imeri kaže da bi sastanak glavnih pregovarača Srbije i Kosova 4. aprila u Briselu trebalo da donese jasan raspored za implementaciju Osnovnog sporazuma, prenosi Gazeta express.

"Nedavni sastanci, posebno onaj u Ohridu i sporazum o aneksu, daju novu dinamiku dijalogu. Sastanak u utorak u Briselu trebao bi dati jasan raspored za implementaciju Osnovnog sporazuma. Uspjeh ovog i sličnih sastanaka umnogome će zavisiti od pritiska koji će se vršiti na strane. Dakle, čini se da je nova dinamika dijaloga ona koju određuje posrednik i spremnost EU i SAD da nastave dijalog kroz mehanizam uzmi ili ostavi“, rekao je Imeri.

Prema njegovim riječima, ako postoji plan da se sporazum implementira do kraja godine, onda će biti mnogo sastanaka.

“Očekujem da će biti još sastanaka pojačanog intenziteta. Ako postoji plan da se do kraja godine sprovede cjelokupna implementacija sporazuma, što je implicitno izraženo kao cilj, onda će ova godina biti godina brojnih i čestih susreta sa popratnim dramama”, rekao je on.

O dogovoru postignutom u Ohridu 18. marta Imeri je rekao da je kalendar za sprovođenje sporazuma pretrpeo izmene u odnosu na prethodni i da te promjene ne idu u korist Kosova.

“Aneks kojim se revidira kalendar implementacije Osnovnog sporazuma pretrpeo je određene izmjene u odnosu na prethodni. A ove promjene nisu išle u korist Kosova. U svakom slučaju, Osnovni sporazum treba sprovesti u cjelosti i mislim da Vlada Kosova treba da insistira da se zadrži logika redosljeda događaja, tako da svaku implementacionu akciju Kosova prati implementaciona akcija Srbije”, rekao je on.

Kada je riječ o ZSO, Imeri kaže da je Kurti već prihvatio i da je sada samo pitanje koji nivo ovlašćenja će ona imati.

“Premijer Kurti je već rekao da Asocijaciji. I prema prethodnim sporazumima koje posrednik (EU) vidi kao relevantan za model Asocijacije (samoupravljanja) koji će biti implementiran. Sudeći po tome, Udruženje će biti struktura koja omogućava ostvarivanje samoupravnih kapaciteta srpske zajednice u opštinama u kojima je većina u pojedinim oblastima o kojima se dogovaramo kroz Statut. Nije pitanje da li će biti ovlašćenja, već na kom nivou će ona biti i na kojim poljima”, dodao je Imeri.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express