Suđenja veoma spora

Amer Alija iz Fonda za humanitarno pravo ocjenio je da se na suđenjima za ratne zločine radi veoma sporo i da će ako se ovako nastavi suđenja postati teška, prenosi Koha.

Alija je u emisiji "Interaktiv" na KTV rekao da Kosovo treba da iskoristi dijalog sa Srbijom i evropski plan u kom se pominje produbljivanje saradnje u oblasti pravosuđa.

"Ono što Kosovo treba da uradi jeste da iskoristi trenutak dijaloga gdje se u francusko-njemačkom sporazumu pominje produbljivanje saradnje u oblasti pravosuđa. Kosovo mora insistirati, tražiti saradnju, potpisati protokol između Specijalnog tužilaštva Kosova i Srbije, kao što su to učinile Bosna i Hercegovina i Hrvatska sa Srbijom, a tu saradnju mora strogo nadzirati međunarodna zajednica”, rekao je on.

Prema Alijinim riječima, od kada je Specijalno tužilaštvo Kosova preuzelo ovlašćenja od Euleksa za vođenje predmeta ratnih zločina 2018. godine, optužilo je tek nešto više od 10 osoba.

On je rekao da je jedan od razloga ovako malog broja optuženih, broj tužilaca koji se bave predmetima ratnih zločina.

"Euleks je od juna 2014. godine postepeno počeo da prenosi ovlašćenja za predmete ratnih zločina na Specijalno tužilaštvo Kosova i konačno u junu 2018. preneo je sve predmete na kojima je radio. A od juna 2018. godine do danas nemamo mnogo optuženih, ima nešto više od 10 osoba koje su optužene od strane Specijalnog tužilaštva, iako je u maju 2015. godine u okviru ovog tužilaštva bilo odeljenje za ratne zločine u kom radi ukupno četiri tužioca koji se bave i nekim predmetima koji se nalaze u okviru Specijalnog tužilaštva. Vlada Kosova je u 2021. godini izdvojila budžet za zapošljavanje još četiri tužioca u okviru ovog odjeljenja, ali ih Tužilački savjet još nije izabrao. Razlog nije javan, samo se zna da su sredstva za ovo izdvojena. To bi mogao biti razlog što u Specijalnom tužilaštvu nema veliki broj specijalnih tužilaca”, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore