Radimo na novim priznanjima

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je sinoć za TV Klan da vlada radi na novim priznanjima, te da je po tom pitanju nedavno uputio pismo jednoj državi, ne želeći da otkriva kojoj, jer, kako kaže, "Srbija ima mrežu ambasada i spoljnu službu koja je moćnija od kosovske".

Govoreći o priznanju Kosova od strane pet zemalja EU koje to nisu učinile, Kurti je rekao da po tom pitanju mnogo pomažu saveznici Kosova.

Dodao je da do sada nije pisao tim zemljama sa zahtjevom da priznaju nezavisnost Kosova.

"Posrednici i savezničke zemlje nam mnogo pomažu i vjerujem da je bolje da idemo ovim indirektnim putem u smislu napredovanja ka dobijanju priznanja 'petorke'. To jednostavno nije u našim rukama i ne vjerujem da bi pomoglo da im poslije ovog sporazuma odmah pišemo. Na to se pozivamo na svakom sastanku koji organizujemo. Nisam im se lično obraćao pismom, ali to su osjetljiva pitanja lobiranja. Ako vam kažem kome sam pisao prošle nedjelje napraviću štetu, jer će i Srbija odmah da piše tim zemljama. Srbija ima mnogo jaču mrežu ambasada i spoljnu službu od nas", rekao je Kurti.

Rekao je da nova priznanja ne zavise u potpunosti od Kosova.

Kurti je istakao i da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ukoliko bude tražio da dodje na Kosovo, neće dobiti dozvolu.

Kako je rekao, "čovjek poput Vučića, koji dovodi u pitanje masakr u Račku i smatra ga izmišljotinom, nepoželjna osoba na Kosovu".

"Nisam dobio nikakav zahtjev za takvu posjetu i naravno, s obzirom na okolnosti u kojima se nalazimo, on ne bi bio poželjan na Kosovu. Ako je to osoba koja kaže da je masakr u Račku izmišljotina i nikada nije promjenila stav, mislim da ne treba da dolazi na Kosovo. Naravno da neću dati dozvolu. Ali, bolje je da jednom zatraži. Sada kada smo rekli da mu ja ne dajem dozvolu, on je neće ni tražiti. Bilo bi bolje da je uputio zahtjev, ali šta da radimo sada, rekao sam", naveo je Kurti.

Kazao je i da je postignut dogovor sa Srbijom i da niko ne može da kaže kako nema sporazuma.

"Postoji dogovor. Sporazum je sklopljen u Briselu i Ohridu. To je pravno obavezujuće. Ovaj sporazum je usvojila i EU, ne samo posrednici Borell i Lajčak, koji su zaključili da je riječ o sporazumu, ali, nažalost, nema potpisa zbog druge strane. Nedostatak potpisa postaje presuda za Srbiju, ali to ne utiče na postojanje sporazuma", rekao je Kurti .

Ponovio je i da ne podržava inicijativu "Otvoreni Balkan".

"Nisam promjenio stav. 'Otvoreni Balkan', koliko ja znam, nema ni veb stranicu. Dakle, to je inicijativa koja nema ni platformu, ni osnovni ugovor, nema ni strategiju, ni akcioni plan. To nije po pravilima Evropske unije. Nema ni finansiranje Evropske unije i ja ne mogu da podržim takvu inicijativu", rekao je Kurti.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova