Lider AAK-a

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj rekao je da, iako podržava dogovor postignut u Ohridu, to ne znači da stranka podržava aktuelnu vladu i da je spreman da se kandiduje za predsjednika Kosova, ukoliko bi aktuelna predsjednica Vjosa Osmani bila smenjena u skladu sa Ustavom, o čemu se spekuliše, prenosi Reporteri.

Međutim, Haradinaj je dodao kako AAK nije fokusirana na to pitanje.

„Mi nemamo takav stav u vezi sa sporazumom, nije je to posao za mene, niti za Alijansu da preuzme vlast. Spremni smo da preuzmemo odgovornost, ali smo spremni da pomognemo zemlji i bez preuzimanja odgovornosti, da Kosovo uđe na kolosek ka NATO-u“, rekao je on na RTV Dukađini.

Naveo je da neće pomoći zemlji, ako podrži Kurtijevu vladu.

„Ne, ne mislimo da pomažemo zemlji podržavajući postojeću vlast. Mislim da bi to bila šteta za zemlju“, izjavio je Haradinaj.

Haradinaj je dodao da se nije pridružio Pokretu "Samoopredjeljenje", zato što se izjasnio za sporazum. Kaže da je to uradio jednostavno za dobro Kosova i njegovih interesa.

„Naš stav, koji je u skladu sa nacionalnim interesima i našom zrelošću i stabilnošću, protumačen je kao želja za zajedničkim vladanjem. Ko to ovako ocjenjuje greši, ne sudi ispravno. Podrška ovom sporazumu je bila u interesu Kosova, nacionalnom interesu... To nema veze sa svrstavanjem uz "Samoopredjeljenje", mi nismo bliski sa njima“, rekao je Haradinaj.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri