Kompromis

Ako ne pronađemo kompromis s obje strane, nećemo vidjeti značajan napredak evropskih integracija niti stabilizaciju regije, kazala je von Cramon-Taubadel.

Obje strane su krive što je napredak u pregovorima Prištine i Beograda spor, rekla je u Briselu izvjestiteljica Evropskog parlamenta za Kosovo Viola von Cramon-Taubadel.

Srbija i Kosovo postigli su 2013. pod pokroviteljstvom EU-a tzv. Briselski sporazum o normaliziranju odnosa, a obje strane se uzajamno optužuju za njegovo kršenje, prenosi Hina.

Posljednjih sedmica pregovori su intenzivirani pa su se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Albin Kurti sastali dvaput, krajem februara u Bruxellesu i sredinom marta na Ohridu, gdje su se, uz posredništvo visokog predstavnika EU Josepa Borrella, Kosovo i Srbija saglasili o provedbi sporazuma EU o normalizaciji odnosa.

Međutim, nisu još ništa potpisali.

Vučićev glavni uvjet je formiranje Zajednice srpskih općina na sjeveru Kosova, što je dogovoreno još briselskim sporazumom 2013.

Viola von Cramon-Taubadel, zastupnica Zelenih, obje strane smatra jednako krivim za otezanje u pregovorima i potpisivanju.

"Znam da je lakše kriviti (srpskog predsjednika Aleksandra) Vučića, no on razumije da budućnost Srbije neće biti u Rusiji ili Pekingu. Njegov narod neće studirati ili kupovati u Moskvi. Većina mladih u Srbiji vidi svoju budućnost u zapadnom dijelu Evrope”, dodala je.

"Ali Priština ne olakšava stvari i uopće nisu pomogli time da su svima prije sastanka u Ohridu rekli da neće pristati ni na što poput ZSO-a. Mislim da je krivica, nažalost, obostrana”, rekla je von Cramon-Taubadel novinarima u Briselu.

Beograd osuđuje Prištinu da nije dopustila formiranje Zajednice srpskih općina, koju Kosovo, pak, upoređuje s Republikom Srpskom u BiH, aludirajući na nestabilnosti kojima pridonose vlasti tog većinski srpskog entiteta.

Potreban kompromis s obje strane

Borrell je nakon ohridskog sastanka kazao da je o ZSO-u postignut dogovor. “Kosovo je pristalo pokrenuti odmah – a kad kažem odmah, mislim odmah – pregovore s Evropskom unijom kojima bi omogućilo dijalog o uspostavljanju specifičnog aranžmana i jamstava za osiguranje odgovarajuće razine samouprave za srpske zajednice na Kosovu”, rekao je Borrell.

Vučić je nakon sastanka u Ohridu potvrdio da je postignut nekakav dogovor, no rekao je da nije ništa potpisao. „Danas smo trebali dogovoriti plan implementacije, nekakav dogovor smo postigli, zadovoljan sam zbog toga”, rekao je Vučić.

Bilo bi mnogo lakše kada bi Priština proaktivno pripremila potpisivanje implementacije, rekla je von Cramon-Taubadel.

Von Cramon-Taubadel je rekla da će kosovski premijer Albin Kurti vjerovatno ponuditi neki prijedlog za implementaciju ZSO-a, no da je pitanje koliko će prijedlog biti ozbiljan i hoće li uključivati mišljenje predstavnika Srba sa sjevera zemlje.

"To ne znači da ćemo vrlo vjerojatno uskoro vidjeti rješenje cijelog dijaloga”, dodala je.

Kosovska strana mora shvatiti da je kompromis u interesu njihovog naroda i da je potreban za budućnost iduće generacije, rekla je.

"Ako ne pronađemo kompromis s obje strane, nećemo vidjeti značajan napredak evropskih integracija niti stabilizaciju regije”, kazala je.

“Za mene nema dvojbe, moramo zaštititi neovisnost i integritet Kosova i u isto vrijeme osigurati da se poštuje ono što je potpisano u Briselu 2013.”, zaključila je.