Konferencija za koordinaciju donatora

Na konferenciji o koordinaciji donatora za nevećinske zajednice, premijer Kosova Albin Kurti je rekao da je za grantove namjenjene pripadnicima nevećinskih zajednica ove godine izdvojeno 300.000 eura.

Vlada treba da se bori protiv nepotizma na svakom nivou i treba da otvori vrata i onima koji nisu evidentirani na tržištu rada, poručio je premijer Kosova Albin Kurti.

"U junu prošle godine formirali smo institucionalni tim kako bi zapošljavali Rome, Aškalije i Egipćane... Subvencionišemo i one koji traže posao iz nevećinskih zajednica, Kancelarija za zajednice je za 115 pripadnika srpske zajednice, kao nevladinim organizacijama, podijelila 32 granta. Kancelarija premijera je ove godine namjenila 300.000 eura za ove grantove. Naša nova platvorma 'Superpuna' omogućava plate za 6 meseci mladima iz svih zajednica, od 18 do 25 godina“, rekao je premijer Kurti.

“Strategijom za zajednice i povratak obuhvaćene su porodice, izgradnja kuća i zapošljavanje”, kazao je ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić.

“Treba preći na viši nivo, u narednim danima biće nova strategija, koja će se pozvati na stabilizaciju i razvoj, bez obzira koliko je za nas da izgradimo jednu kuću, mislim da to nije ni polovina obavljenog posla, treba da ih podstaknemo da rade, da oni sami naprave svoje kuće...Još jedan planirani projekat je povratak u urbane zone. Ova inicijativa je pokrenuta zahvaljujući premijeru pa se nadamo većoj podršci, obrazložio je planove ministarstva Nenad Rašić.

Ministar za lokalnu samoupravu Elbert Krasniqi i Ministar regionalnog razvoja Fikrim Damka pomenuli su još neke programe.

“Zajedno sa Svjetskom bankom, u 10 opština biće finansirane marginalizovane grupe i mladi iz različitih gradova. Pružićemo mogućnost novim opštinama, imajući u vidu  povećanje budžeta, tako da će 16 opština imati koristi iz ovog programa”, rekao je ministar za lokalnu samoupravu  Krasniqi.

“Intervjue za zapošljavanje treba obavljati na maternjem jeziku, u protivnom neće biti uspjeha, na konkursu za policiju i vojsku trebalo bi omogućiti obavljanje intervjua na turskom jeziku. Ministarstvo pridaje veliki značaj  razvoju manjih zajednica,kao i pružanju podrške razvoju malih i srednjih preduzeća”, istakao je ministar Fikrim Damka.

Konferenciji za koordinaciju donatora za nevećinske zajednice, organizovala je Kancelarija za pitanja zajednica pri Uredu premijera.