Ekspert za međunarodne odnose

Ekspert za međunarodne odnose Akri Çipa rekao je da su rezultati sastanka Kosova i Srbije 18. marta u Ohridu razočaravajući, s obzirom na veliku posvećenost međunarodnih partnera u procesu, prenosu Koha.

Çipa kaže da je skeptičan u pogledu nastavka dijaloga.

"Konačan rezultat je razočaravajući jer se u prvom redu očekivalo da sprazum bude javno dogovoren i prihvaćen od obe strane, a videli smo dan nakon sastanka u Ohridu, glavni element koji je dominirao javnim diskursom bio je da li se radi o sporazum pošto strane nisu potpisale, zbog direktnog odbijanja gospodina Vučića. Očekivanja su bila velika”, rekao je Çipa.

On je dodao da ono što je postignuto u Ohridu Srbija može da iskoristi da izbjegne obaveze.

Çipa je napomenuo da je sporazumom Kosovo postiglo i jednu pozitivnu stvar, a to je izbjegavanje direktne upotrebe termina Zajednica srpskih opština.

„Kosovo je postiglo pozitivnu stvar, a to je izbjegavanje direktnog pominjanja Asocijacije prije svega s obzirom na to koliko je ovaj koncept opterećen i zbog apsurdnih tvrdnji srpske strane da se eksploatiše novi entitet koji bi narušio funkcionalnost Republike Kosovo i kapacitete Vlade Kosova da sprovede svoje tačke. U tom smislu je bila 'pobjeda' izbeći korišćene Asocijacije kao elementa koji traži Srbija”, rekao je on.

Çipa je ocjenio da je američki ambasador u Srbiji Christopher Hill "privilegovanjem povlačenja Srbije ka Zapadu i odvajanja od Rusije, ostavio u sjenci kriminalnu istoriju Srbije".

„Hill je doveo i albanski element u težak položaj, njegov pristup i poruke tokom posjete preševskoj dolini su razočaravajući. Ako se osvrnemo na njegove direktne izjave da on ne traži ili nije njegova politika da se zalaže za reciprocitet situacije Albanaca u Srbiji sa situacijom Srba na Kosovu, na to treba gledati sa skepticizmom albanskog elementa. Postoji diskriminacija srpskih vlasti prema albanskoj zajednici u Srbiji, i činjenica da najviši američki predstavnik u Srbiji ne govori o tome, ostavlja dovoljno prostora za nesporazume“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore