Prepoznat napredak Kosova

Predsjednica Vjosa Osmani, na poziv predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena, predstavljaće Kosovo na Drugom samitu za demokratiju, koji danas virtuelno organizuje Bijela kuća.

Na plenarnoj sjednici, koja će se održati u 15 časova, govoriće predsjednica Osmani, predsjednik Francuske Emmanuel Macron, premijer Ujedinjenog Kraljevstva Rishi Sunak, njemački kancelar Olaf Scholz, premijer Švedske Ulf Kristersson, premijer Islanda Katrin Jakobsdotir, predsednik Kolumbije Gustavo Petro, ​​kao i šefovi država i vlada Zambije i Bahama.

Samit za demokratiju otvoriće predsjednik Joe Biden u 12 časova.

Kosovo je tokom protekle godine postiglo značajne uspjehe u oblastima koje su imale za cilj jačanje vladavine prava i borbu protiv korupcije, borbu protiv autoritarizma, unapređenje ljudskih prava, različitost i inkluzivnost sa fokusom na unapređenju ženskih prava i rodne ravnopravnosti.

"Zbog ovog uspjeha, od više od 100 zemalja učesnica, Predsjedništvo Republike Kosovo, kao vodeća institucija na Kosovu tokom 'Godine akcije', u okviru Samita za demokratiju, izabrano je od strane Bijele kuće da vodi tematsku grupu za vladavinu prava", navodi se u saopštenju iz informativne službe predsjednice Kosova.