Rasvjetljavanje sudbine nestalih

Predsjednik Komisije za nestale Vlade Kosova Andin Hoti izjavio je da međunarodni faktori moraju da uslove Srbiju da otvori svoje arhive kako bi Kosovo imalo priliku da ima tačne informacije u procesu rasvjetljavanja sudbine nestalih, prenosi Dukađini.

"Međunarodni faktori moraju da uslove Srbiju da otvori svoje arhive, tajne arhive Srbije i državne naredbe da bi nas dovela do tačnih informacija u rasvjetljavanju sudbine nestalih", izjavio je Hoti.

Hoti kaže da je insistirao na tome da pitanje nestalih ima poseban član u aneksu Osnovnog sporazuma između Kosova i Srbije dogovorenog u Ohridu.

"Na sastanku u Briselu, 27. februara, pitanje nestalih je bilo u članu 6, ja sam insistirao da u aneksu budu rokovi i poseban član za sudbinu nestalih. Srbija je kategorički odbacila rokove. Imam dovoljno razloga da ne vjerujem Srbiji“, rekao je Hoti.

On je naveo da u članu 6 piše da treba formirati zajednički komitet koji nadgleda EU, kako bi se rasvjetlila sudbina nestalih i dodao da se u sporazumu govori i o tome da će nesprovođenje ovog aneksa rezultirati kaznama od strane međunarodnog faktora.

Izvor: Kosovo Online/Dukagjini