Specijalni sud

Kancelarija specijalizovanog tužioca u Hagu zatražila je da se bivšem predsjedniku Kosova Hashimu Thaçiju produži pritvor i u naredna dva mjeseca, uz obrazloženje da je to naročito razumno u sadašnjim okolnostima, kada 3. aprila počinje suđenje protiv njega, prenosi Indeks onlajan.

"Veće podsjeća da se opravdanost nastavka pritvora optuženom mora cjeniti u činjeničnom stanju svakog slučaja i prema njegovim karakteristikama, koje u ovom slučaju uključuju, uticaj i autoritet Thaçija, njegova saznanja o optužbama i dokazima protiv njega, kao i mogućnost dugotrajne zatvorske kazne, rizik da Thaçi opstruiše procedure SB, rizik od činjenja, podsticanja ili pomaganja daljih zločina, činjenice da restriktivne mjere za oslobađanje nisu dovoljne za ublažavanje rizika, težine i složenosti optužbi protiv Thaçija i činjenice da slijedi početak suđenja“, navodi se u podnesku Tužilaštva.

U podnesku Kancelarije specijalizovanog tužioca takođe se navodi da je Kolegijum Apelacionog suda podržao primjenu različitih navedenih faktora.

Pozivajući se na prethodne odluke Apelacionog suda u vezi sa pritvorom Thaçiju, Kancelarija konačno zaključuje da ovi navedeni faktori i dodatni faktori čine pritvor Thaçiju u razumnim, s obzirom na to da se bliži datum početka suđenja.

Sud u Hagu na svaka dva mjeseca razmatra opravdanost pritvora za optuženike.

Izvor: Kosovo Online/Indeksonline