Najstrašniji masakri

Danas se navršavaju 24 godine od maskra u Izbici. Srpske snage su 28. marta 1999. godine u Izbici ubile 147 albanskih civila.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Albin Kurti odali su počast u Memorijalnom kompleksu u Izbicu, kod Skenderaj.

Osmani je navela da je masakr u Izbici jedan od najstrašnijih masakra, kako je naglasila, genocidne države Srbije nad albanskim narodom.

„Zločin nije okončan ubistvima i masakrom naših građana u Izbici, ali se udvostručio kada su srpske snage ekshumirali ubijene i ponovo sahranili u masovnim grobnicama u raznim mjestima u Srbiji i na Kosovu“, rekla je ona, prenosi RTKlive.

Prema njenim riječima, sloboda Kosova je došla zahvaljujući ratu OVK i žrtvi naroda Kosova.

Premijer Albin Kurti rekao je da danas Kosovo odaje počast i se sjeća svih onih koje je "ubio fašistički i genocidni režim Miloševića. Masakr u Izbici je dokaz genocida Srbije“.

Neposredno nakon početka NATO bombardovanja, 28. marta 1999. godine, srpske snage ubile su 147 kosovskih Albanaca u selu Izbica. Ubijeni civili su bili pretežno muškarci koje su srpske snage bezbjednosti izdvojile iz grupe od nekoliko hiljada izbeglica proteranih iz okolnih sela. Preživjeli mještani su zakopali tijela ubijenih rođaka i komšija i izbjegli u Albaniju. Kada su se poslije rata vratili, tijela nisu našli. Nekoliko godina kasnije saznali su da su tijela, u pokušaju zataškivanja zločina, premještena, uglavnom u policijski centar za obuku u Petrovom Selu u Srbiji.

Za masakr u Izbici, i druge ratne zločine, suđeno je Slobodanu Miloševiću i njegovim saradnicima pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu.