Stav opozicije

Zahtjev Kosova za članstvo u Savjetu Evrope rizikuje da ponovo bude izostavljen sa dnevnog reda Samita Savjeta Evrope, koji će se održati 16. i 17. maja na Islandu, a to opozicija za to krivi Vladu Kosova, prenosi RTK.

U vladajućem Pokretu Samoopredjeljenje su skeptični po pitanju stavljanja zahteva Kosova na dnevni red narednog Samita Savjeta Evrope u maju, ali kažu da nakon prihvatanja francusko-njemačkog plana očekuju da do tog trenutka neće proći mnogo vremena.

„Vjerujem da treba da vode računa da Kosovo treba što prije da bude uvršteno na dnevni red Savjeta Evrope, ako ne u maju, vjerujem da to može biti na narednim sastancima. Naravno da ćemo raditi na tome da se to što prije desi“, rekla je Arbreshe Krzeziu Hiseni iz Samoopredjeljenja.

Sa druge strane, poslanici opozicionih partija kritikuju Vladu i delegaciju koja predstavlja Kosovo u Savjetu Evrope.

„Zasluga Vlade je što zahtjev Kosova još nije na dnevnom redu, zbog dešavanja na sjeveru i zbog neslaganja u postupanju sa našim međunarodnim saveznicima”, rekla je poslanica AAK Time Kadrijaj.

Poslanik PDK Xhavit Haliti istakao je da se nada da će biti veće posvećenosti vlade tom pitanju.

"Nadam se da će biti veće posvećenosti jer odluke ili procedure neće biti izglasane u skupštini ako ne odu u skupštinski biro“, rekao je Haliti.

Izvor: RTK2