Stabilan finansijski sistem

Centralna banka Kosova (CBK) je glavni stub kosovske privrede, ocjenio je guverner te banke Fehmi Mehmeti navodeći da je finansijski sistem na Kosovu u prethodnih pet godina, koliko je on na mjestu guvernera, bilježio kontinuirani rast, prenosi Ekonomija onlajn.

Mehmeti je istakao da je uprkos svim poteškoćama, u posljednjih pet godina, CBK obezbjedila stabilan finansijski sistem i jedan je od glavnih stubova pojedinaca i privrede.

"Od marta 2018. uspeli smo da uspješno ispunimo svoju ulogu. Finansijski sistem na Kosovu u ovom periodu je imao uspjeh i kontinuiran rast", rekao je Mehmeti.

Prema njegovim riječima, uprkos pandemiji i ruskoj agresiji u Ukrajini, CBK je uspjela da zaštiti lokalnu ekonomiju i finansijski sektor.

"Kao CBK, uspjeli smo da zaštitimo sektor i ekonomiju zemlje. U periodu pandemije i ruske agresije uspjeli smo da očuvamo finansijski sistem i privredu zemlje. Sektor osiguranja je jedan od najproblematičnijih sektora, od kada sam dobio mandat odlučio sam da se njime bavim i ponosan sam na rješavanje problema u tom sektoru", rekao je Mehmeti.

Prioritet CBK u daljem periodu, kako je naveo Mehmeti, biće zaštita potrošača od kojih su do novembra prošle godine primili 810 žalbi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online