Novinar i fotoreporter

Novinar i fotoreporter Vudi Xhimshiti optužio je američkog ambasadora u Srbiji Cristophera Hilla da pokazuje potpuno nepoštovanje istine i istorije Balkana, a povodom njegove izjave od prije nekoliko dana u vezi sa NATO bombardovanjem Srbije, u kojoj je ambasador SAD uputio iskreno saučešće i poručio da zna da narod Srbije ne može da zaboravi to strašno vrijeme. Xhimshiti navodi da Hill na ovaj način promoviše narativ protiv albanskog naroda.

U autorskom tekstu za Kohu Xhimshiti je naveo da je Hillovo izvinjenje "uvreda za sve žrtve i preživjele, i šamar svima onima koji su se borili za pravdu i mir u regionu". Njegov postupak okarakterisao je kao "čin kukavice".

"Indirektno pokušavajući da oslobodi Srbiju, Hill pokazuje potpuno nepoštovanje istine i istorije Balkana. Njegov tvit ne priznaje ulogu koju je NATO odigrao u zaustavljanju genocida i etničkog čišćenja u regionu i predstavlja čin kukavice koji pokušava da opravda snage mržnje i nasilja u Srbiji“, smatra Xhimshiti.

Albanski novinar izjavu Cristophera Hilla smatra "izdajom vrednosti pravde".

"Hillov tvit pomaže i podržava srpski šovinizam i fašizam. Svojim tvitom, Hill iskrivljuje istinu i promoviše izmišljeni narativ protiv albanskog naroda i drugih etničkih grupa u regionu. Neprihvatljivo je da američki ambasador podržava takve akcije i predstavlja izdaju vrijednosti pravde, ljudskih prava i demokratije za koje SAD tvrde da ih podržavaju.“, napisao je Xhimshiti.

Predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u tekstu novinar Xhimshiti optužuje za "politiku frašizma", kao bivšeg ministra informisanja Slobodana Miloševića.

"Situacija na Balkanu je i dalje nestabilna, a Srbija se usklađuje sa agresivnom spoljnom politikom Rusije i podstiče međuetničke tenzije širom regiona. SAD i EU moraju čvrsto da se suprostavljaju srpskoj agresiji i rade u pravcu mira i pravde za sve ljude na Balkanu“, smatra Xhimshiti.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore