Narušavanje ustavnih principa

Demokratski institut Kosova zatražio je od Vlade Kosova da ne osporava odluke Ustavnog suda koji je u petak proglasio nevažećim zakon o Tužilačkom savjetu Kosova.

Institut naglašava da su odluke Ustavnog suda obavezujuće i da se moraju sprovoditi bez ikakvih rezervi.

"Odluke Ustavnog suda su, kao jedina instanca za tumačenje ustavnosti zakona, obavezujuće za sve institucije, pa se moraju sprovoditi bez ikakvih rezervi. U tom duhu ne bi trebalo dozvoliti nosiocima institucija da komentarišu ili osporavaju odluke Ustava", navodi se u saopštenju Instituta.

Odluku Ustavnog suda dan ranije osporila je ministarka pravde Albulena Haxhiu rekavši da će "imati posljedice po demokratski poredak i vladavinu prava".

Iz Instituta smatraju da to predstavlja mješanje u nezavisnost pravosudnog sistema i krši ustavni princip podijele vlasti.

"Međutim, nakon objavljivanja saopštenja Suda u vezi sa nacrtom zakona o KPK, ministarka pravde Albulena Haxhiu je putem konferencije za medije napala saopštenje Suda. Takav pristup izvršne vlasti u javnom osporavanju odluka sudstva – ocijenjujemo kao mješanje u nezavisnost pravosudnog sistema, ali i narušavanje ustavnih principa podele, ravnoteže i kontrole vlasti", navodi se u saopštenju.

Zatraženo je od zvaničnika izvršne vlasti da se "uzdrže od bilo kakvog komentara ili javnog osporavanja odluka Ustavnog suda".