Predsjednik EKF-a

Karatisti sa Kosova, kako je prošle sedmice potvrdila Kosovska karate federacija, neće učestvovati na Evropskom seniorskom prvenstvu koje se održava u Gvadalahari u Španiji, a zato što španske vlasti nisu dozvolile isticanje kosovske zastave, natpis Kosovo i himnu. Predsjednik Evropske karate federacije Antonio Espinos u međuvremenu je poručio da je Vlada Kosova ta koja je dala instrukcije o povlačenju sa takmičenja.

"Obavješteni smo da španske institucije ne dozvoljavaju organizatoru da predstavi državne simbole (himnu, zastavu ili natpis Kosovo) u bilo kom prostoru hale, uključujući i monitore u areni. Ranije nismo imali ove informacije“, saopštila je prošle nedelje KKF, a prenijela Koha.

Oni su tada ujedno tvrdili i da su primili zvaničan poziv španske federacije, ali i da su državni organi Španije odbili da izdaju vize sportistima sa Kosova.

"EKF je dao sve od sebe da osigura da sportisti sa Kosova pronađu najbolje uslove za učešće na događaju u Gvadalahari, baš kao što smo to učinili sa još 48 delegacija iz cijele Evrope koje učestvuju na turniru. Međutim, predstavnici kosovske delegacije su nas obavestili da su dobili instrukcije od njihove vlade da povuku učešće sa događaja“, kazao je Espinos za "Inside the games".

Iako je Kosovska karate federacija, kako je Koha prenijela, saopštila da sportisti nisu dobili vize, Espinaz je za sportski portal kazao da je kosovska delegacija obavestila EKF o neučestvovanju na takmičenju po dolasku u Gvadalaharu.

"Smatramo da je korišćenje sporta za političke agende neprihvatljivo i nadamo se da sportisti mogu da se bave svojim sportom bez ikakvog oblika političkog pritiska svojih vlada“, kazao je predsjednik EKF-a.

Po drugi put ove godine, karatisti sa Kosova ne učestvuju na Evropskom prvenstvu. Nisu se takmičili ni na Kipru na Evropskom prvenstvu za mlade, pošto zastava, himna i natpis Kosovo nisu bili dozvoljeni.

Ipak, 2019. godine, na Evropskom prvenstvu takođe održanom u Gvadalahari u Španiji, Kosovo je predstavljeno sa svim ovim simbolima.