Lider AAK-a

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj smatra da Aneks plana implementacije sporazuma za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, koji je dogovoren u Ohridu, omogućava da Kosovo proširi suverenitet i na sjever, prenosi Albanian post.

Haradinaj je kazao da podržava sporazum jer otvara perspektivu Kosova ka NATO, EU, a i da Kosovo proširi suverenitet i jurisdikciju na sjever.

"Odvojili su Kosovo jednom zauvijek od Srbije", rekao je Haradinaj za švicarski portal Albora.ch tokom svoje posjete Švicarskoj.

Dodao je da je jedna od stvari na kojoj rade i da Kosovo zadrže u savezu sa SAD i zapadom.

Haradinaj je prije nekoliko dana poručio da Kosovo "mora da ostvari tri cilja već u prvoj fazi implementacije okvirnog sporazuma za normalizaciju odnosa sa Srbijom".

Prema njegovim riječima, prvo treba ostvariti partnerstvo za mir kao prvu fazu članstva u NATO, drugo da se vrati na agendu evropskih integracija, vraćajući proces novih priznanja za državu Kosovo, a treći cilj je da "Kosovo uspostavi red i zakon na sjeveru i tamo održi lokalne izbore".

Ti ciljevi, kako kažu, "moraju biti prioriteti Vlade u prvoj fazi sprovođenja Ohridskog sporazuma".

Nakon sastanka rukovodstva Alijanse za budućnost Kosova, Haradinaj je saopštio da je odlučeno da se podrži evropski prijedlog za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post