Premijer Kosova Albin Kurti, prije odlaska u zvaničnu posjetu Tirani, odao je počast palim u Velikoj i Maloj Kruši u Orahovcu. U ova dva sela su 25, 26. i 27. marta 1999. godine srpske snage masakrirale 243 osobe, dok su 893 privatna i društvena objekta spaljena. Masakri u ova dva sela su među najstrašnijim albanskim civilnim stanovništvom.

Premijer Kurti je rekao da se svakog proljeća sjećamo onih koji su dali svoje živote, herojski se borili za oslobođenje Kosova, za slobodu, nezavisnost i za našu zajednicu.

"Čak i ovde u Kruši, u rodnom mjestu Uke, kome toliko dugujemo jer je sav njegov rad i djelo bio za naš život i politički napor... ponizimo se sa mnogo čežnje, bola i tuge, ali istovremeno sa puno ljubavi, ponosa i divljenja što smo ove muškarce i žene imali na čelu sa Ukshinom Hotijem i što smo postigli oslobođenje zemlje, a istovremeno imamo i smjernice kako da idemo napred bez zaustavljanja, upravo zbog rada, života i njihovog žrtvovanja“, rekao je on.

Premijer je poručio da institucije treba da rade više da sljedeća generacija ne prođe kroz patnje kroz koje je prošla ova generacija.

"Danas se, kao institucije Republike i države, odgovorno i svijesno okupljamo da sadašnja generacija dece i buduće generacije djece koja još nisu rođena, ne prođu kroz ove patnje i bolove kroz koje smo mi prošli, ali imaju svjetlu budućnost, sa Kosovom, sa regionom, sa Evropom koja je slobodna, ujedinjena i zaštićena od svake agresije. Slava Ukshinu Hotiju i svim mučenicima nacije“, izjavio je Kurti.