Njemački diplomata

Njemački diplomata, bivši šef Unmika Joachim Reaker rekao je da je Zajednica srpskih opština dio sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji i da je bila dio Ahtisaarijevog plana, koji je "ugrađen" i u Deklaraciju o nezavisnosti Kosova, 2008. godine prenosi Euronews Albania.

„I u Deklaraciji o nezavisnosti Kosova 2008. godine navedeno je snažno opredeljenje za Ahtisaarijev plan, a to uključuje i Zajednicu srpskih opština. Stoga ne bi trebalo da stvari otežavamo više nego što su teške. Potpuno smo svesni sporazuma iz 2013. i 2015. godine. Upoznat sam sa odlukom Ustavnog suda na Kosovu. Ali želim da kažem da tamo gde postoji želja, postoji i rješenje“, rekao je Reaker.

Reaker dodaje da se o ZSO mora pregovarati.

„To je nešto o čemu se mora pregovarati, naravno da je potpuno isključeno, kako za mene, tako i za većinu, ako ne i za sve, da na Kosovu da bude nešto nalik RS u Bosni i Hercegovini, jer je to veoma problematično za Bosnu i Hercegovinu“, rekao je njemački diplomata.

On ističe da je neophodno pomirenje kosovskih Albanaca i Srba.

„To je apsolutno neophodno kao dio procesa normalizacije. Mislim da ne možete napredovati u procesu normalizacije bez razgovora o prošlosti, da pokušate da stvorite zajedničko razumevanje, ko je bio agresor, a ko žrtva. Mnogo je stvari koje još treba da se urade, ali one su sastavni dio sporazuma o normalizaciji“, izjavio je Reaker.

Prema njegovim riječima, pomirenja ne može biti bez razumevanja prošlosti i bez pokušaja da se dođe do razumevanja onoga što se dogodilo ili bez pokušaja da se isprave posljedice nesrećne prošlosti.

Reaker smatra da će, onog trenutka kada se odnosi Kosova i Srbija normalizuju, Kosovo priznati sve zemlje Evropske unije.

„Lično mislim da čim se postigne sveobuhvatni sporazum o normalizaciji, a važni koraci u tom pravcu su već preduzeti u Briselu i Ohridu, da će problem pet država koje ne priznaju Kosovo, nestati. Ubeđen sam u to“, rekao je Reaker.

On smatra da bi Vlada Srbije trebalo da poništi mišljenje da neće podržati priznanje Kosova čak i kada bi se stvorila mogućnost za brz ulazak Srbije u EU. Njemački diplomata ističe da takav stav nije u interesu Srbije.

Izvor: Kosovo online/Euronews Albania