Portparol Vlade Kosova

Portparol Vlade Kosova Perparim Kryeziu rekao je za RTV Dukađini da Kosovo trenutno ispituje modele koje je Lajčak ponudio za osnivanje ZSO i dodao kako je jedno sigurno, a to je da ZSO neće imati formu teritorijalne autonomije, prenosi Reporteri.

„Lajčak je podneo oko 15 modela, koji se analiziraju da bi se videlo koji od tih modela može biti prikladan za Kosovo. Ono što znamo, jeste da neće biti teritorijalne autonomije, neće biti kršenja Ustava, neće biti izbegavanja odluka Ustavnog suda. Biće pozivanja na pismo gospođe Mogherini i ono će biti izgrađeno na osnovu onoga što su Chollet i Escobar rekli u javnim i političkim raspravama“, rekao je Kryeziu.

Istakao je da Srbija insistira na izbjegavanju potpisivanja sporazuma, jer, prema njegovim riječima, iz tog potpisa proizilaze međunarodne obaveze.  

„Srbija teži stagnaciji, zalaže se za povratak i želi da zadrži Kosovo u statusu kvo. Dok sporazum, uz podršku svih zemalja EU, praktično omogućava Kosovu da napreduje na evropskoj agendi, ali i da jača svoje argumente za nova priznanja“, naglasio je portparol Vlade Kosova.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri