Do 2.500 € po kvadratu

Cijena izgradnje nekretnina na Kosovu opada, nakon više od godinu dana neprekidnog rasta. Ipak, to nije dovelo i do pada cijena.

Za novogradnju u Prištini, u zavisnosti od lokacije, građani moraju da izdvoje od 900 do 2.500 evra po kvadratu.

Iz Udruženja građevinara Kosova kažu da su cene nekretnina slične i u Prizrenu, drugom gradu po veličini na oko 85 kilometara od Prištine. U ostalim kosovskim gradovima, poput Kosova Polja, Uroševca, Gnjilana ili Peći, cene su nešto niže.

Cene porasle za više od 20 odsto
Inflacija na Kosovu je, kao i svuda u svetu, počela da raste 2021. godine kao posledica poremećaja na tržištu usled pandemije korona virusa. Rast inflacije je potom nastavljen i tokom 2022. godine usled početka rata u Ukrajini.

Poskupljenjem građevinskog materijala su za preko 20 odsto poskupeli stanovi.

Primera radi, jedan kvadratni metar stana u Kosovu Polju – na oko šest kilometara od Prištine – se tokom marta 2022. kretao od 650 evra pa naviše. Ta cena je ostala ista i tokom 2023. godine, što znači da je kvadratni metar poskupeo za najmanje 150 evra od 2021. godine, kada se kretao oko 500 eura.

Podaci Kosovske agencije za statistiku pokazuju da je prosečna cena izgradnje u 2021. i 2022. godini porasla i do 16 odsto u odnosu na 2020. godinu.

Međutim, prema podacima iste agencije, u poslednjem kvartalu prošle godine cena izgradnje je opala za 0,6 odsto.

"Cena stanova teško može da opadne. Nije bilo (većeg) smanjenja troškova izgradnje", kaže za Radio Slobodna Evropa predsednik Udruženja građevinara Kosova, Faton (Hoxha) Hodža.

Faktori koji utiču na cene
Hodža objašnjava da je cena građevinskog materijala ostala gotovo ista, te da je došlo do blagog pojeftinjenja cementa i gvožđa.

Marta 2022., Hodža je u izjavi za RSE rekao da je cena gvožđa porasla za 40 odsto u odnosu na prethodnu godinu, te da je cena cementa porasla za 80 odsto.

Ovi proizvodi su, kaže on, krajem 2022. bili nešto jeftiniji, odnosno cena cementa je opala za pet odsto a gvožđe za deset. Ipak, podvlači da su te cene i dalje visoke u poređenju sa 2020. godinom.

Meriton Cana iz prištinske agencije za nekretnine, ne očekuje da će cene stanova biti manje tokom ove godine, imajući u vidu da se za izgradnju koristi skuplji materijal.

"U nekretninama postoje dve cene – tržišna i prodajna cena. U prva tri meseca ove godine primetili smo da cene na tržištu nisu pale, ali je veće pregovaranje nego ranije", kaže on.

Još jedan faktor koji utiče na cene stanova je poskupljenje zemljišta.

Na pojedinim sajtovima agencija za nekretnine, u prištinskim naseljima cena za četiri ara zemlje se kreće i do 140.000 evra.

Agenti za nekretnine u izjavi za RSE navode da je cene zemljišta u Prištini porasla za oko 30 odsto u odnosu na 2020. godinu.

Oko 70 odsto kupaca je iz dijaspore
Brahim (Selimaj) Seljimaj, vlasnik građevinske kompanije na Kosovu, navodi da je u prva tri meseca ove godine opala prodaja nekretnina.

"Slabo je interesovanje za kupovinu stanova, među dijasporom je opalo interesovanja za kupovinu stanova. Do 70 odsto kupaca na Kosovu je iz dijaspore", kaže on za RSE.

Seljimaj ocenjuje da će, ukoliko se ovakav trend nastavi, građevinski sektor biti blokiran.

Centralna banka Kosova je u izveštaju objavljenom avgusta 2022., navela da bi sektor građevinarstva i nekretnina mogao da se suoči sa finansijskim problemima usled poskupljenja materijala i cena na tržištu.

U izveštaju se navodi i da bi situacija mogla da se pogorša jer je "neizvesno ponašanje kosovske dijaspore".

Kosovska dijaspora, prema podacima Centralne banke Kosova, zauzima prvo mesto po stranim investicijama. One se uglavnom realizuju u nekretninama.

Od preko 600 miliona evra stranih investicija, koliko je ostvareno u periodu od januara do oktobra 2022. godine, preko 400 miliona evra je uloženo u nekretnine.

Guverner Centralne banke Kosova Fehmi Mehmeti je u intervjuu za RSE početkom godine najavio da bi do pada inflacije trebalo da dođe u drugoj polovini ove godine.

Za sada su se stabilizovale cene nafte i benzina, koje su dostigle vrhunac avgusta prošle godine. Ostaje da se vidi kakva će situacija biti sa ostalim proizvodima i uslugama.