ZSO, Udruženje...

Evropska unija se nije izjašnjavala o ponudi premijera Kurtija povodom njegovog prijedloga nacrta statuta Udruženja, iako je na tome insistirala godinama. U očekivanju preduzimanja koraka za ispunjavanje člana 7, nacrti statuta su do sada kružili u fiokama izvršne vlasti. Jedan od njih je, kako saznaje Koha, sastavljen za vrijeme vlade Ise Mustafe, ali nikada nije poslat u Brisel.

Poslije dugih i intenzivnih pregovora, premijer Albin Kurti došao je do tačke na kojoj je EU dugo insistirala – podnošenja prijedloga nacrta statuta Zajednice opština sa srpskom većinom.

On je to uradio u okviru sastanka u Ohridu, gdje su se strane usaglasile oko prijedloga EU, ali su nedostajali potpisi.

Kurti je ove nedjelje na društvenim mrežama govorio o prijedlogu, koji je, prema njegovim riječima, odbio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Koha je pitala Kancelariju visokog predstavnika EU Josepa Borella o Kurtijevoj ponudi, ali odgovora nije bilo. Čak ni iz kabineta premijera nije saopšteno kakav je bio stav EU povodom ovog prijedloga.

Podršku dijalogu ponudile su i Sjedinjene Američke Države, tražeći primjenu Sporazuma o pridruživanju, pošto je na ohridskom sastanku bio i izaslanik američkog State departmenta Gabriel Escobar.

Na pitanje o Kurtijevoj ponudi za Udruženje, u Ambasadi SAD nezvanično je Kohi sugerisano da se pozove na javne izjave izaslanika Gabriela Escobara.

Tokom čestih posjeta Kosovu, američki diplomata je izjavio da Ustav zemlje treba da bude vodič za Asocijaciju.

Pozivajući se na dosadašnju praksu pregovora, nakon Sporazuma o pridruživanju, vlade su zadužile radne grupe za izradu statuta Asocijacije, u čijem sastavu su bili samo Srbi.

Prvi principi za njeno osnivanje postavljeni su 2016. godine, kroz nacrt statuta koji nikada nije objavljen. Pored nje, u bivšoj Mustafinoj Vladi kružila je uredba, kao i dodatna pojašnjenja za presudu Ustavnog suda, dokumenti koje je Koha po prvi put objavila.

Prema riječima bivšeg premijera Mustafe, nacrt statuta nikada nije predstavljen u Briselu, zbog odbijanja Srba, koji nisu željeli udruživanje po Ustavu i presudi iz 2015. godine.

Bivši predsjednik Ustavnog suda Enver Hasani, koji je izradio ove dokumente, rekao je da su oni u potpunosti zasnovani na Ustavu Kosova.

„Sada će biti uspostavljena teritorijalna autonomija kosovskih Srba kao paralelna sila koja se takmiči sa centralnom vlašću u zemlji. Sada je sve što se tiče načina implementacije i njene dinamike u rukama tijela EU koje će uskoro biti formirano. Prema planu implementacije Ohridskog sporazuma, strane se ne usuđuju da blokiraju ili diktiraju redosled sprovođenja članova Sporazuma. To znači da će se uskoro saznati način formiranja srpske autonomije na Kosovu, a ponude koje je naveo g. Kurti nemaju nikakve veze“, rekao je Hasani.

Čak je i vlada koja je usledila na čelu sa Haradinajem dala mandat Upravljačkom timu da izradi statut, ali njegov sadržaj nikada nije objelodanjen.

Izvor: Koha/Kossev