EU ne rješava izazove dijaloga

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gërvalla-Schwarz izjavila je da Kosovo i Srbija nisu u Ohridu postigli dogovor o planu implementacije sporazuma o normalizaciji odnosa i poziva Evropsku uniju, kao posrednika u dijalogu, "da zameri Srbiji zbog nekonstruktivnosti", prenosi Albanian post.

Gërvalla-Schwarz je za portugalski dnevnik "Diario de Noticias" kazala da, iako je EU jasno rekla da je Sporazum o normalizaciji odnosa pravno obavezujući i bez zvaničnih potpisa obe strane, još nema dogovora sa Srbijom.

"Istina je da još nemamo sporazum sa Srbijom. Bili smo spremni za sporazum, ali Srbija začudo nije bila spremna za to. Srbija jednostavno nastavlja svoju staru igru i kada se približi dan potpisivanja odbija. Šteta je što EU omogućava tu situaciju i ne rješava izazove dijaloga u kojem posreduje", rekla je Gërvalla-Schwarz.

Izrazila je uvjerenje da se takav pristup Srbije, koja odbija dijalog, neće promjeniti ni u narednim nedjeljama ili mjesecima.

Na pitanje o formiranju Zajednice srpskih opština, Gërvalla-Schwarz je navela da manjine na Kosovu, uključujući i Srbe, imaju prava zagarantovana Ustavom, pa im nisu potrebna dodatna prava.

"Sve o čemu se može razgovarati u Briselu može biti manje od onoga što je u našem Ustavu i zato mislim da je cijela rasprava o pravima manjina na Kosovu debata da se skrene pažnja sa stvarnog problema, a to je agresivnost Srbije u regionu, a ne samo Kosovo", navodi.

Jedan od najspornijih članova Sporazuma za Srbiju, kako smatra Gërvalla-Schwarz, je član 4, koji u drugom stavu kaže da se "Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji".

Gërvalla-Schwarz kaže da je "iskustvo već pokazalo da se može desiti da niste članica UN, ali da ste veoma uspješna zemlja" i navodi primjer Švicarske koja je kasno primljena u UN.

Dodaje je da je jasno i da članstvo zavisi od samog Kosova, od ispunjavanja kriterijuma u sprovođenju demokratske pravne države.

"To bi trebalo da budu principi da Kosovo postane članica", dodala je Gërvalla-Schwarz.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post