Premijer Albanije

Premijer Albanije Edi Rama, govoreći o evropskom prijedlogu za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, kazao je da je najbolji do sada i dodao da predstavlja "de fakto" priznanje Kosova od strane Srbije, prenosi RTK.

Rama, koji boravi u Velikoj Britaniji, u razgovoru u sali Kraljevskog instituta za međunarodne odnose, Chatham House, naveo je da prema evropskom prijedlogu obe strane mogu da dobiju ono što im pripada.

"Mislim da je dokument na stolu najbolji gde obe strane mogu da dobiju ono što im pripada. Obe strane su veoma blizu rata, a miris krvi je i dalje jak do te mjere da ne mogu da preduzmu poslednje korake. Ovo je pravi način i 'de fakto' priznanje prava Kosova da živi i odlučuje samostalno", kazao je Rama.

Navodeći da je to "de fakto" priznanje Srbije gdje treba da postoje normalni odnosi sa Kosovom, Rama kaže da je potrebno da se sprovodi sve što je dogovoreno, pošto je Balkan region sa mnogo zamki.

Smatra da je Balkan ujedinjen i u ekonomiji i u osudi ruske agresije u Ukrajini veoma važan za stabilnost i mir jer se bez toga region vraća u prošlost, gdje je, prema njegovim riječima, "miris rata i još je sveža krv između Kosova i Srbije".

U tesnoj saradnji regiona igra ulogu i proces "Otvoreni Balkan", a Rama kaže da je teško pregovarati sa Srbijom zbog ćorsokaka sa Kosovom.

"To je dio čitave transformacije koju Balkan doživljava. Albanci su u najboljoj poziciji u kojoj su ikada bili. Odnosi na Balkanu nikada nisu bili bolji. Imamo slona u sobi u svakom dogovoru sa Srbima, zbog Kosova. A za to moramo da zadržimo Srbiju na našoj strani jer ona može da nas vrati u prošlost. Potrudimo se da se unija na Balkanu protiv ruske agresije u Ukrajini ne raspadne jer ako se to desi, to bi nas vrlo brzo moglo vratiti u prošlost", rekao je Rama.

Na pitanje kako se Albanija nosi sa geopolitičkim izazovima i masovnom imigracijom mladih u Veliku Britaniju, Rama je rekao da problem nisu Albanci koji dolaze u Britaniju, već to što njihove snove i nade koriste kriminalci.

"Albanski kriminalci nisu ovdje doneli kriminal, nisu doneli drogu, ali su ovde našli tržište“, rekao je Rama.

Ukazuje da su razgovarali da zajedno izgrade zajedničku operativnu kapiju za napad na kriminalne mreže, ali i da se poslije njegovog razgovora sa britanskim premijerom telefonom, to dešava.

"Moj problem nije u tome što Albanci dolaze u Britaniju, već kada se Albanci koriste u svojim snovima i nadama od strane kriminalaca. Nemam problem što su britanske granice zatvorene, ali ne smemo dozvoliti da mlade Albance iskoriste kriminalci. Albansko-britanska zajednica je fantastična. Albanski kriminalci nisu ovdje doneli kriminal, nisu doneli drogu, ali su ovdje našli tržište. Ako nas britanske kolege poslušaju, ovo će biti veoma uspješno. Ali vi izdvajate Albance", rekao je Rama.

Izvor: Kosovo online/RTK