Savjetnik premijera

Savjetnik premijera Albina Kurtija, Jeton Zulfaj izjavio je da Zajednica opština sa srpskom većinom neće imati izvršna ovlašćenja, dodajući da Vlada za to ima jake garancije, prenosi Koha.

Zulfaj ističe da Zajednici opština sa srpskom većinom neće dati nikakva ovlašćenja Ministarstva prosvete i opštinske direkcije na opštinskom nivou, jer bi to značilo treći nivo upravljanja.

„Dakle, to neće biti dozvoljeno niti će biti prihvaćeno, a to nije smisao člana 7, niti kako mi tumačimo prošlo nasljeđe“, naveo je Zuljfaj.

On je rekao da su savezničke države Kosova uključene u proces dogovora, nudeći garancije.

„Tražili smo da se potpiše sporazum, uključujući i aneks. Srbija je odbila da potpiše aneks je napravljen, odbila je da potpiše. Mi smo u procesu gde su uključeni partneri i saveznici, dogovor je i sa njihovim garancijama. Ako je na obaveznom nivou (sporazumu), obe strane imaju iste obaveze. To se pretvara u obaveze na putu integracije u Evropsku uniju“, izjavio je Zulfaj.

Prema riječima savetnika premijera, članovi sporazuma su obaveze za obe strane, a Srbija, kako je rekao, mora da poštuje Kosovo kao ravnopravnu stranu i Kosovo ne ometa ka članstvu u međunarodne organizacije.

„Mi smo konstruktivna strana u dijalogu i to smo dokazali. Kurti je predložio da se napravi statut koji Vučić nije prihvatio. To su zajednički projekti za obe zemlje... Mi smo nezavisna država, priznanje od Srbije ne povećava našu nezavisnost niti nas čini nezavisnijim. Ne poznajemo se, nemamo međusobne odnose”, rekao je Zulfaj.

Zulfaj je dodao da mu nije poznato da li je glavni pregovarač Kosova u dijalogu Besnik Bislimi pokrenuo verbalnu notu u Evropskoj uniji protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je prije nekoliko dana izjavio da će sprečiti uključivanje Kosova u UN.

Savjetnik premijera smatra da bi potpisivanje sporazuma između Kosova i Srbije 18. marta u Ohridu bilo više pravno obavezujućeg karaktera.

„Insistirali smo i bili smo konstruktivni u ovom insistiranju, a videli ste da je druga strana na kraju izbegla da potpiše. Pitali smo i EU, a predsjednik Srbije je u prisustvu EU rekao da će potpisati aneks. Ali kada je došao aneks, nije ga potpisao”, rekao je on.

On je dodao da kosovska strana neće prihvatiti da sporazum sprovodi samo jedna strana.

„Bežanje od implementacije biće kažnjeno i mi ćemo biti aktivni i u ovom pravcu. Neće se prihvatiti da se to neuravnoteženo primjenjuje ili da se zahtevaju radnje samo jedne strane“, rekao je Zulfaj.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore