Izvestilac EP-a

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola von Cramon istakla je da EP duboko žali zbog odbijanja Srpske liste da učestvuje na predstojećim izborima na severu Kosova i pozvala ih da bez odlaganja dostave svoju izbornu listu.

Ona je u pismu koji je zajedno potpisala sa poslanikom socijaldemokrata Thijs Rautenom pozvala vlasti Kosova da, iako je istekao rok za prijavu kandidata za učešče na izborima, pokažu "fleksibilnost i pozovu Srpsku listu da preda liste kandidata bez odlaganja".

U pismu se navodi i da član 7. sporazuma o normalizaciji odnosa koji je dogovoren 27. feburara obavezuje obe strane da obezbjede odgovarajući nivo samoupravljanja za srpsku zajednicu na Kosovu.

"Izbori su ključna šansa za ljude na sjeveru Kosova da obezbede samoupravljanje kroz iskorišćavanje svojih demokratskih prava. Neučestvovanje na izborima oduzelo bi pravo ljudima na sjeveru Kosova da izaberu svoje predstavnike koji će raditi na izgradnji bolje budućnosti za njihovu zajednicu", navodi se u pismu.

Von Cramon je u objavi na Twitteru postavila faksimil pisma, a u komentaru je apelovala na sve relevantne aktere u Srbiji i na Kosovu da pokažu posvećenost sporazumu postignutom 27. februara i Aneksu, i to riječima i delom.

"Duboko žalimo zbog odbijanja Srpske liste da učestvuje na izborima na sjeveru Kosova i pozivamo ih da bez odlaganja dostave svoju izbornu listu. Apelujemo na sve relevantne aktere u Srbiji i na Kosovu da pokažu posvećenost Sporazumu od 27. februara i Aneksu riječima i dijelom", napisala je Von Cramon.

Izvor: Kosovo Online