Veliki nauspjeh

Poslanik Demokratske partije Kosova Enver Hoxhaj rekao je da je sporazum u Ohridu najveći gubitak za Kosovo od Rambujea i dodao da j premijer Kosova Albin Kurti na sastanku u Ohridu zabilježio još jedan poraz, prenosi Reporteri.

"Mislim da je situacija koju imamo sa posljednjim sporazumom ozbiljna", upozorio je Hoxhaj na sednici Skupštine.

Rekao je da se Kurti iz Ohrida vratio sa nepotpisanim i usmenim dogovorom, koji je, kako kaže, trebalo da bude međunarodni sporazum.

„Imamo sporazum bez potpisa, nemamo šta da ratifikujemo. Kada je Srbija dio međunarodnog sistema i mi smo samo djelimično u međunarodnom sistemu, sporazum koji je trebalo da bude međunarodni završio je kao verbalni", rekao je Hoxhaj.

Prema njegovim riječima, Kurti je otišao u Ohrid sa pretpostavkom da će Srbija potpisati sporazum, ali je, dodaje, srpska strana ubedila posrednike da nema potrebe za potpisom.

"To je više bila izjava neslaganja nego dogovor. Ovako se završava kada imate premijera koji ne slijedi nacionalni interes, kada pregovara bez strategije, scenarija i bez tima", objasnio je Hoxhaj.

On je rekao da "Srbija ima plan da ubedi posrednike da izgube povjerenje u Kosovo".

"Dogovor je rezultat grešaka koje su napravljene iznutra, diplomatskog neuspjeha van politike, brutalnog obračuna sa našim partnerima i iznenadne predaje u Ohridu. Sporazum nema nikakvu međunarodnu pravnu osnovu, ali definitivno ruši temelje Kosova. Moramo smoći snage da idemo napred pred gomilom obaveza koje smo preuzeli, moramo pokazati koji je put u novu fazu zbog koje smo, kao opozicija, spremni da imamo kritične konfrontacije. Ovo što se desilo u Ohridu je veliki neuspjeh", poručio je Hoxhaj.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri