Obraćanje poslanicima

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je danas u Skupštini Kosova da su međunarodne organizacije uspostavile okvir sa strogim uslovima, kako za Kosovo, tako i za Srbiju, kako bi Zapadni Balkan imao kolektivnu bezbjednost i trajni mir, prenosi Reporteri.

"Prvi put od početka dijaloga Kosova i Srbije, puna normalizacija nije dio usmenih obećanja, već pismenih. Tunel je još dug, ali vjerujem da se bliži kraju. Naš kontinent je u ratu i niko ne zna šta nosi budućnost i dokle može da ide svjetska kriza. Naši saveznici su postavili okvir strogih uslova nama i Srbiji da ostavimo po strani naše razlike, da strateški podržimo njihov interes za kolektivnu bezbjednost i trajni mir sa Zapadnim Balkanom, što je u skladu sa vrijednostima NATO-a", rekao je on.

Kurti se, međutim, ne nada da će Srbija biti dio Evropske unije i pored podrške međunarodnih partnera.

Ističe da bi Srbija trebalo da tretira Kosovo kao ravnopravnog člana međunarodne zajednice, kao i da je prihvatila de fakto priznanje.

"Naši saveznici žele da dovedu Srbiju u Evropu, ali nemam nade da će uspjeti. Osnovni sporazum sadrži samo 11 članova i preambulu, a aneks dodaje još 12 tačaka. Bilo je vrijedno truda jer smo postigli nešto važno i nepovratno. Osnovni sporazum potvrđuje da se međunarodni odnosi Kosova razvijaju na osnovu povelje UN. Srbija je pristala da tretira Kosovo kao ravnopravnog člana međunarodne zajednice. Obećao je da neće pretiti silom, ali ja i dalje ne bih vjerovao Srbiji za to. Ona ne može da tvrdi da predstavlja našu zemlju na međunarodnom nivou, ili šta se dešava unutra. Obe strane bi trebalo da budu posvećene razvoju normalnih odnosa. Srbija je sve ovo prihvatila, što je de fakto priznanje, sa nepovratnim statusom sada kada su EU i SAD garant za to", rekao je Kurti.

On je dodao da su sve ove obaveze već na snazi i da ih nadzire Evropska unija, prenosi Koha.

"Zemlje koje sarađuju dobiće podsticaje u članstvu u EU i finansijsku podršku EU. Pošto ne postoji odgovarajući stepen povjerenja, rekao bih da postoji visok stepen nevjerice. Ne možemo imati jednostrano sprovođenje sporazuma. Kosovo ima svoje zakonske obaveze, protivio sam se nekim sporazumima u prošlosti i nastavljam da radim na boljem rezultatu", rekao je on.

Kurti je rekao je da će Kosovo od Ohridskog sporazuma dugoročno imati više koristi od Srbije.

„Međunarodna zajednica zatvara oči pred Srbijom. Ne sviđa nam se ovakva dinamika, ali šumu ne treba zanemariti zbog drveća. Dugoročno nam je bolje sa ovim sporazumom", ocjenio je Kurti.

Šef Vlade Kosova pozvao je rukovodstvo Srpske pravoslavne crkve da razgovaraju o statusu crkve na Kosovu i rekao da neće voditi dijalog sa srpskim institucijama o ovoj temi.

"Preuzeli smo obavezu da ozvaničimo status pravoslavne crkve i zaštitimo objekte kulturnog nasljeđa. Naši postojeći modeli prevazilaze naša evropska iskustva. Nemam razloga da izbjegavam dijalog sa poglavarima Srpske crkve. O tome neće ulaziti u dijalog sa Vladom Srbije. Pozivam rukovodstvo Srpske crkve da se angažuje sa nama i da u dobroj namjeri razgovaramo o tome kako sporazum treba da se primjeni, gdje treba da se sprovode zakonske obaveze u duhu Evropske konvencije o ljudskim pravima", rekao je on.

Kurti je naglasio da Kosovo mora da ostavi iza sebe teško poglavlje sa Srbijom kako bi napredovalo na evropskom putu.

Kako piše Ekonomija onlajn Kurti je rekao da je Srbija potpisala sporazum sa Kosovom, ali da se to negira na nivou srpske unutrašnje politike.

Kurti je zatražio od EU da pronađe način da taj sporazum bude pravno obavezujući za Srbiju, jer je, kako je rekao, pristala na normalizaciju odnosa.

Izvor: Kosovo online/Reporteri