Normalizacija odnosa

Premijer Kosova tvrdi da je u članu sporazuma u kojem se govori o srpskoj zajednici na Kosovu riječ o službama, a ne strukturama.

Premijer Kosova Albin Kurti potvrdio je da sporazum postignut u Ohridu između Kosova i Srbije kao uvjet sadrži i osnivanje zajednice opština sa srpskom većinom.

Kurti je u intervjuu za RTK rekao da sporazum nije najbolji za Kosovo, ali da je prilika da se krene naprijed, prenijela je Fena.

On je rekao da se u članu 10. evropskog prijedloga o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova kaže da obje strane potvrđuju da se svi dosadašnji sporazumi moraju primijeniti.

“Dakle, postoji 39 sporazuma koji se moraju provesti”, rekao je Kurti, dodajući da je u članu 7, u kojem se govori o srpskoj zajednici na Kosovu, riječ o službama, a ne strukturama.

“Nivo samoupravljanja, bez ugrožavanja ustavnog poretka Kosova”, dodao je Kurti i ukazao da je imao više prijedloga, ali da je, tvrdi, druga strana zaprijetila da će prekinuti razgovore.

‘De facto priznanje Kosova’

Čelnici Srbije i Kosova postigli su u subotu u Ohridu dogovor da će primijenit sporazum o normalizaciji odnosa dvije strane, narušene od osamostaljenja Kosova 2008. godine. Pokrovitelj pregovora je Evropska unija, uz snažnu podršku Sjedinjenih Američkih Država.

U tekstu sporazuma kaže se da će dvije strane razvijati “normalne, dobrosusjedske odnose na temelju jednakih prava”, da će “međusobno priznavati dokumente i nacionalne simbole, uključujući pasoše, diplome, registarske tablice i carinske pečate”, te da se Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

Također, nijedna strana neće blokirati niti poticati druge da blokiraju napredak druge strane na njenom putu prema EU.

Vučić je više puta dosad ponovio da neće priznati nezavisnost Kosova niti prihvatiti članstvo u UN-u. Iz Prištine su, pak, stigle poruke da zajednica srpskih opština, na čijem osnivanju insistira Beograd, može biti dio konačnog sporazuma samo ako u centru ima uzajamno priznanje.

Kurti je rekao da je Ohridski sporazum “de facto priznanje Kosova od strane Srbije”.