Slobodno kretanje

Odbor Evropskog parlamenta za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove glasaće danas još jednom za liberalizaciju viza za Kosovo, potvrdio je za Radio Kosovo portparol Evropskog parlamenta Ojamo Jane. Konačno glasanje o vizama biće održano na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta 18. aprila.

Na današnjem dnevnom redu Odbora Evropskog parlamenta za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove, oko 12 časova planirano je izjašnjavanje o liberalizaciji viza za Kosovo,  potvrdio je za Radio Kosovo portparol Evropskog parlamenta Ojamo Jane. Poslednje glasanje o vizama biće održano na plenarnoj sednici koju će 18. aprila održati Evropski parlament.

Savet ministara EU je 9. marta u prvom čitanju odobrio kretanje bez viza za građane Kosova. Sledeći korak je glasanje Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove (LIBE).

Glasanje o liberalizaciji viznog režima za Kosovo bilo je planirano za juče, ali je to stavljeno na današnji dnevni red LIBE.

Na dnevnom redu koji je objavio Evropski parlament, danas se prvo razmatra tačka o Kosovu.

O liberalizaciji viza glasaće i Evropski parlament, a to se prema nacrtu dnevnog reda očekuje 18. aprila. Nakon glasanja u EP, preostali koraci za ovaj proces su: pravni akt moraju da potpišu predstavnici institucija EU: Evropske komisije, Evropskog saveta, Evropske komisije i Evropskog parlamenta.

Odluka mora biti objavljena u službenom glasniku, a vizna liberalizacija će stupiti na snagu u dogovorenom roku 1. januara 2024. godine.