Poslanik VV-a

Poslanik Pokreta Samoopredjeljenje Arber Rexhaj istakao je da je pojam samoupravljanja daleko od Zajednice srpskih opština, i dodao da premijer Kosova Albin Kurti neće da dozvoli izvršnu vlast u okviru samouprave, prenosi Koha.

“Ne postoji ZSO jer se Pokret Samoopredjeljenje tome dosledno protivio. Samoupravljanje je danas, kao koncept, opšti pojam i u narednim danima i mjesecima to će pojasniti sam premijer Kurti. Vjerujem u Kurtija da on neće dozvoliti izvršnu vlast u okviru ove samouprave koju imamo kao opšti koncept. Zalažem se za ratifikaciju ovog sporazuma ako se isto uradi u Skupštini Srbije”, rekao je Rexhaj.

Rexhaj je dodao da kroz sporazum "Srbija neće moći da lobira u međunarodnoj areni protiv Kosova".

„Srbija je do danas u međunarodnoj areni radikalno lobirala protiv Kosova, čak i u određenim slučajevima u zemljama koje nisu priznale Kosovo. Sada se ovim sporazumom Srbija ne usuđuje da to uradi jer imamo međunarodne posrednike i imamo garancija SAD", rekao je Rexhaj.

On je dodao da će na budućim sastancima biti dogovorena implementacija određenih tačaka sporazuma, između ostalih i pitanje nestalih.

“Tema nestalih osoba nije nova tema, ali kao dogovor, dokument i kao pregovori, mislim da je to oblik direktne primjene koju je premijer Kurti postigao u dijalogu. U tom smislu, mislim da uprkos činjenici da je u prošlosti postojala volja i tendencija sa kosovske strane, ovo je prvi put da smo direktno pitanje nestalih osoba tražili kao posebnu tačku. Sada će biti formirani timovi koji će implementirati ovaj sporazum. Na budućim sastancima koji će se uskoro održati imaćemo dogovor oko implementacije određene tačke i mislim da ćemo u narednoj fazi zaista imati informacije od institucija Srbije o sudbini nestalih”, dodao je on.

On je dodao da predstavnici EU i SAD moraju da slučaju o čemu govore lideri obe strane.

„Ne treba slušati samo kosovsku stranu. Imamo izjavu predsjednika Srbije Vučića samo tri dana nakon dogovora iz koje se vidi da ga on direktno krši. Da li to radi za politiku, nas nije briga. Poenta je da međunarodni posrednici treba da čuju za ovo“, rekao je Rexhaj.

Dodaje da je Sporazum za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije dobar, jer otvara Kosovu put za članstvo u međunarodnim organizacijama a takođe ne bi imalo problem u opštinama sa srpskom većinom.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore