Nacrt Strategije odbrane

Srbija i dalje ostaje najozbiljnija i glavna prijetnja bezbjednosti Kosova, navodi se u nacrtu Strategije odbrane, prenosi Koha.

U dokumentu se navodi da je Kosovo pogođeno hibridnim ratom Rusije, koja, dodaje se, zajedno sa Srbijom ima za cilj podizanje tenzija na sjeveru Kosova i rasplamsavanje međuetničkog sukoba.

"Srbija je kontinuirano pokazivala da ima vještine, kapacitete i nameru da ostvari svoje interese zadiranjem u interese i državnu bezbjednost Kosovo. Srbija nastavlja da sinhronizovano koristi sve svoje elemente kroz hibridne metode protiv Kosovo“, navodi se u Strategiji odbrane.

Dokument pokazuje i "formulu kako zvanični Beograd instrumentalizuje srpsku manjinu i osnažuje paralelne strukture".

"Na teritoriji Kosova koristi informativne i ekonomske elemente za instrumentalizaciju srpske manjine i jačanje paralelnih struktura, ometajući proces njihove integracije. Istovremeno, Srbija nastavlja da predstavlja direktnu prijetnju po bezbjednost Kosova, razvijajući, modernizujući i jačajući vojne kapacitete, kao i njihovo pozicioniranje duž granice sa Kosovom“, navodi se u Strategiji.

U nacrtu Strategije odbrane se navodi da različite aktivnosti, kroz tajne operacije, predstavljaju realnu opasnost za državu i institucije Kosova.

„Uticaj i dezinformisanje informativno-bezbjednosnih službi država i nedržavnih aktera predstavljaju rastuću prijetnju. Ovi akteri koriste skup alata i mehanizama (finansiranje kriminalnih struktura, nevladinih organizacija, informacioni alati), kao i kao obavještajne operacije za nanošenje štete imidžu i interesima Republike Kosovo“, navodi se u Strategiji odbrane.

Dodaje se da direktna vojna pretnja Kosovu nije u potpunosti otklonjena, ali se ocjenjuje da je ta mogućnost smanjena nakon integracionih procesa zemalja regiona u NATO i EU.

U tom pravcu, prema ovom dokumentu, ostaje suštinsko prisustvo NATO-a i EU na Kosovu, kao i razvoj kosovskih kapaciteta u oblasti bezbjednosti i odbrane.

Izvor: Koha ditore/Kosovoonline