Član Predsjedništva LDK-a

Član Predsjedništva LDK-a Xhafer Tahiri rekao je da je u izvještaju Stejt departmenta SAD pomenuta ozbiljna korupcija u vladi Albina Kurtija. On je pomenuo slučaj ambasadora Martina Berishaja, za koga je, kako je naglasio, dokazana korupcija vlasti i nekažnjivost korumpiranih u institucijama vlasti, prenosi Reporteri.

„Američke institucije su u svom godišnjem izvještaju o stanju ljudskih prava na Kosovu izvestile su da se hronično stanje korupcije na Kosovu i dalje nastavlja. Sa ovom vlašću ništa se nije promjenilo na tom planu. Takođe, izvještaj konstatuje da postoji nedostatak kažnjivosti za korumpirane u institucijama vlasti. Ne zaboravimo da je glavno obećanje ove vlade bilo ukidanje korupcije u institucijama Kosova, međutim, izvještaj američkih prijatelja dokazuje da je situacija suprotna ovom obećanju“, rekao je Tahiri.

U izvještaju za 2022. godinu pominje se i da su nevladine organizacije na Kosovu, ali i međunarodne organizacije, nekoliko puta isticale neuspehe pravosudnog sistema da kazni slučajeve korupcije, pa stoga vrlo malo slučajeva visokih zvaničnika, uključujući i ove prekršaji, okončani su kaznama.

Štaviše, u dijelu o korupciji, pomenute su i dvije velike istrage o korupciji na granici između Kosova i Albanije.

Takođe, u dokumentu se navodi su među problemima i ozbiljna korupcija u vladi i nedostatak istrage i odgovornosti za rodno zasnovano nasilje.

Pominje se silovanje jedanaestogodišnje djevojčice u Prištini od strane petorice osumnjičenih, jedne odrasle osobe i četiri maloljetne osobe, kao i ubistvo 35-ogodišnje trudnice u dvorištu Univerzitetskog kliničkog centra, u novembru, kao i to da je osumnjičeni, njen suprug, izbjegao je hapšenje i izvršio samoubistvo dva dana kasnije.

 Izvor: Kosovo Online/Reporteri