Predsjednik PDK

Predsjednik Demokratske partije Kosova (PDK) Memli Krasniqi smatra da izvještaj američkog State departmenta o ljudskim pravima, u kome se navodi da u Vladi Kosova postoji ozbiljna korupcija i nedostatak istrage i odgovornosti za rodno nasilje, govori o djelovanju zvaničnika oko premijera Albina Kurtija.

Krasniqi napisao na Facebooku da izvještaj s jedne strane otkriva neuspjeh Kurtijeve vlade da izgradi kredibilne, odgovorne i nekorumpirane institucije, a sa druge strane neuspjeh da stvori okruženje u kome su žene bezbjedne.

"Izvještaj dokumentuje ozbiljnu korupciju vlade i nekažnjivost za takve slučajeve, nedostatak istrage i odgovornosti za rodno zasnovano nasilje, uključujući porodično ili seksualno nasilje, i izaziva zabrinutost oko toga kako korumpirani zvaničnici nastavljaju da zauzimaju visoke pozicije u javnom sektoru", rekao je Krasniqi.

Prema njegovim riječima za dvije godine Kurtijeva vlada je proizvodila samo skandale.

Među njima je naveo i izvještaje o umješanosti u finansijski skandal ambasadora Kosova u Hrvatskoj Martina Berishaja.

"Ovo je prava istorija ove Vlade, koja je u posljednje dvije godine samo proizvodila afere koje su zahvatile sve sektore: upravu, privredu, zdravstvo, obrazovanje, diplomatiju i bezbjednost. Nesumnjivo, kao zajednički imenitelj koji zapečati sva ova saznanja koja karakterišu Kurtijevu vladu, ostaje ambasador Martin Berishaj, koji, uprkos izvještajima, činjenicama i optužbama, nastavlja da ostane na funkciji, a da nikada nije dao račun za milione protraćenih i sumnjivih eura", napisao je Krasniqi.

Zaključuje da sa "Kurtijem u vladi i Martinijem kao simbolom – izvještaji o Kosovu će nastaviti da se pogoršavaju u kontinuitetu".
 
Izvor: Kosovo Online