Politički analitičar

Politički analitičar Albinot Maloku u izjavi za Ekonomiju onlajn kaže da je aneks implementacije sporazuma za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije ustvari formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

"Ako se kaže da stranke moraju da poštuju i sprovode postignute sporazume, to znači i one koji se odnose na Zajednicu opština sa srpskom većinom. Vlada danas pokušava da pređe na novu terminologiju proizvedenu sporazumom posebno iz Aneksa od 18. marta koji obuhvata samoupravno obrazloženje. I u ovom slučaju imamo mehanizam bez prezimena, koji će dobiti prezime u trenutku kada bude sastavljen statut i biće objašnjeno kako će se zvati ovaj prefiks ili ovo samoupravno obilježje“, rekao je Maloku.

Maloku je dodao da se samouprava razlikuje od lokalne samouprave, dodajući da stoje izjave da je samouprava opširnija.

"Šta je samouprava, da li postoji razlika od lokalne samouprave? Da, postoji razlika, trenutno opštine Kosova rade na osnovu zakona o lokalnoj samoupravi i imaju druga ovlašćenja osim upravljanja, ali nemaju samoupravljanje. Ostaje tumačenje da ovo samoupravljanje može biti prošireno, ali treba sačekati kakav će status imati termin samoupravljanje i objašnjenje“, rekao je Maloku.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online