Profesor međunarodnog prava

Profesor međunarodnog prava i bivši predsjednik ustavnog suda Kosova Enver Hasani smatra da je sporazum postignut u Ohridu suprotan Ustavu Kosova.

„Za ovakve vrste sporazuma, po pravilu, morate dobiti mandat od Skupštine, ili napraviti rezervu kada idete na pregovore, jer Ustavom, Vlada predlaže i sprovodi unutrašnju i spoljnu politiku, ne kreira politiku za ustavna pitanja“, naveo je Hasani.

Hasani kaže da je reakcija premijera Albina Kurtija posle sastanka u Ohridu reakcija "uplašenog čovjeka".

„Albinova reakcija je bila reakcija uplašenog, neorganizovanog čovjeka koji govori o stvarima koje se tiču samo unutrašnje publike. Oni su nebitni. Ono što Josep Borell kaže je relevantno. Siguran sam da ti je rekao kad izađeš, reci šta hoćeš. Albin je izgledao kao čovjek koji se plaši onoga što se dogodilo i pokušava da pravda izmišljene termine“, rekao je Hasani.

Hasani dodaje da će Osnovni sporazum i aneks koji su Kosovo i Srbija dogovorili u subotu u Ohridu proizvesti paralelni ustavni poredak.

„Biće proizveden paralelni ustavni poredak, a ne treća vlast. Paralelni ustavni poredak, koji se takmiči sa formalnim ustavnim poretkom definisanim Ustavom Republike Kosovo. To se zove materijalni ustav. Materijalni ustav je onaj koji nije formalno napisan, ali koji reguliše ustavni materijal i efektivno uređena pitanja su ustavne prirode. Ovaj formalni Ustav koji se proizvodi stvoriće regionalnu državu“, rekao je Hasani.

Hasani ističe da dogovoreni sporazum ne donosi "ni de fakto ni de jure priznanje Kosova" i da ne udaljava Kosovo od Srbije, već ga samo približava.

„Druge odredbe, poput one o autonomiji Srpske pravoslavne crkve, to dokazuju. Riječ je o obavezi koju je Kosovo preuzelo formalizovanjem Srpske pravoslavne crkve. Time Srpska pravoslavna crkva funkcioniše i ovde i na teritoriji Srbije, ne podleže bilateralnom sporazumu“, rekao je Hasani za Koha TV.

Hasani objašnjava da je osnovni sporazum za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije i aneks za implementaciju veoma jasan.

„Bilo bi dobro da je aneks jasniji, bilo bi bolje za našu stranu. Tamo se kaže da se može formirati evropsko telo koje će pratiti i vršiti nadzor”, rekao je Hasani.

Povodom člana 7 evropskog plana, Hasani kaže da u osnovnom sporazumu to znači teritorijalnu autonomiju i da se riječ "samoupravljanje" koristi samo kako bi se "brinulo o obrazu kosovske strane".

„Više nije važno šta se kaže. Nazovite to kako hoćete. Ono o čemu je ovdje riječ je teritorijalna autonomija. To su rekli predstavnici SAD i EU. Teritorijalna autonomija po evropskim standardima. Samo prisustvo italijanskog predstavnika pokazuje da se koristi italijanska ekspertiza primera Južnog Tirola”, rekao je Hasani.

On je rekao da će sporazum, iako nije potpisan, proizvesti pravne posljedice za Kosovo i Srbiju, u zavisnosti od obaveza.

On je naglasio da Srbija neće stati dok formalni suverenitet ne proširi na Kosovo.

„Ovo je nemilosrdni napor Srbije, iskoristila je Ukrajinu da se vrati na Kosovo. Ono što se zvalo podjela Kosova je najveća naivnost koja je mogla da se uradi, to treba da znaju danas i oni koji su željeli podjelu i oni koji prave ustupke za autonomiju i eksteritorijalnost crkve. Srbija ima taj cilj, to svi treba da znaju“, rekao je Hasani.

On je naveo da će primjena osnovnog sporazuma i aneksa, koje su Kosovo i Srbija u subotu dogovorili u Ohridu, trajati godinama i da postoji rizik da sporazum uopšte ne bude sproveden.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore