Potpredsjednik LDK-a

Potpredsjednik LDK-a Lutfi Haziri je u objavi na Facebooku ocjenio kako će sporazum iz Ohrida ličiti na Prespanski sporazum za Sjevernu Makedoniju, prenosi Gazeta Blic.

Haziri je napisao da sporazum sadrži četiri ozbiljna problema, a da je, prema njegovim riječima, glavna krivica za to na premijeru Kurtiju.

„Ohridski sporazum će ličiti na Prespanski sporazum za jSevernu Makedoniju, koji je suštinski deblokirao proces, ali se očekuju ozbiljne poteškoće u njegovoj primjeni. To je već gotova stvar. Ovo će ostati upamćeno kao prvi sporazum premijera Kurtija sa četiri ozbiljna problema", napisao je Haziri.

Dodao je kako je trebalo da prođe više od deset godina da bi javnost shvatila da je sporazum iz 2013. najbolji mogući ili najgori mogući i da predstavlja podizanje srpske manjine na nivo "lokalne okupacije u okviru Republike Kosovo“.

Haziri navodi da premijer Kurti mora da dokaže da prilikom primjene neće dozvoliti "deformacije u izgradnji "treće snage", kroz formiranje ZSO".

„Proces primejne pratiće još veći zahtjevi i pritisak za implementaciju, a svaka tendencija da ovaj sporazum poprimi drugu formu je tendencija da se podjeli odgovornost sa onima koji nisu aktivno ili pasivno učestvovali u okviru „one man show" dijaloga, koji je premijer kreirao tokom ove dvije godine", piše Haziri.

On smatra da je 2022. godina izgubljena, ali da je premijer Kurti Ohridskim sporazumom, s obzirom na svoju političku prošlost, učinio 2023. godinu još izgubljenijom, jer iako je pokušao da ignoriše ZSO, do toga ipak dolazi.

„Prošla godina je bila izgubljena godina sa stanovišta glavnog cilja da dobijemo priznanje Republike Srbije, dok će 2023. godina biti obeležena privremenim sporazumom, predrasudama prema Kosovu, zanemarivanjem prošlosti i ubrzanim formiranjem Zajednice“, zaključio je Haziri.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic