Politički analitičar

Politički analitičar Visar Imeri kaže da će se obaveza formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom sprovoditi na osnovu prethodnih sporazuma, iz 2013. godine, a možda i sa elementima iz 2015. godine, kao i kombinacijom različitih evropskih primjera primenjenih u praksi, prenosi Ekonomia online.

Imeri je rekao da se ime Zajednice može promjeniti, ali da će to suštinski biti ono čemu se Samoopredjeljenje protivilo toliko godina.  

Bivši predsjednik Samoopredjeljenja je rekao da premijer Albin Kurti treba da povuče optužbe za izdaju koje je izneo protiv Thaçija i Mustafe zbog ZSO, ili da istu stigmu nosi na sebi.

„ZSO će biti zasnovano na sporazumu iz 2013. godine, jer u njemu ima svoju pravnu osnovu. Manji značaj imaju izjave premijera Kurtija i predsjednika Srbije. Važan je tekst Statuta koji ćemo imati prvo kao prijedlog, a zatim kao konačan i usvojen tekst. On određuje formu i status ZSO-a, a ne izjave na dnevnopolitičkoj osnovi. Imali smo snažne izjave u dosadašnjem procesu dijaloga, koje nisu ništa suštinski promjenile ni u procesu ni u sporazumu o kome smo slušali u subotu u Ohridu“, rekao je Imeri.

On je ocjenio da se Kurti poslije sastanka u Ohridu konačno pretvorio u kosovskog političara kakvi su bili drugi premijeri prije njega.

"Dakle, shvatio je da ne može i neće da se sukobljava sa zapadnim partnerima Kosova u pitanjima poput dijaloga sa Srbijom, da ne može da shvata politiku kao beskompromisni rat, već da taj kompromis, posebno u dijalogu sa Srbijom, treba shvatiti kao vrednost i priliku i na kraju da se postignuti dogovori moraju sprovoditi i da se od njih ne može pobeći“, naglasio je Imeri.

Smatra da je svaki premijer prošao kroz ovaj proces i da sada Kurti treba da izađe i objasni zašto je takav sporazum kakav je ohridski neizbežan, a onda da objasni zašto je promjenio svoje dotadašnje stavove i došao na pozicije drugih lidera koje je optuživao zbog istih postupaka koje sam čini danas.

"Jednom rječju, ili će Kurti povući optužbu za izdaju koju je izneo protiv Thaçija i Mustafe zbog ZSO, ili će nositi istu optužbu i stigmu na sebi”, rekao je Imeri.

Prema Imeriju, SAD insistiraju na postizanju sporazuma između Kosova i Srbije zbog bezbjednosne situacije u Evropi, uslovljene ruskom invazijom na Ukrajinu.

„Mislim da bez uključivanja SAD proces dijaloga uopšte ne bi napredovao. Imali smo ga od 2011. godine kada je počeo sa manjim uspjesima, ali sa dubljim i dužim zastojima. Sada, zbog bezbednosne situacije u Evropi, imamo izuzetan povratak interesovanja SAD za region, a potom i od EU. To je pozitivno. Evropska budućnost balkanskih zemalja, kada se shvati ozbiljno, najveća je transformativna snaga politika i društava balkanskih zemalja. U tom pravcu vidim angažovanje SAD i njihovo podsticanje da se dijalog i dogovor između Kosova i Srbije intenzivira“, rekao je Imeri.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online