Bivši ministar spoljnih poslova

Bivši ministar spoljnih poslova Petrit Selimi kaže da ne vjeruje da će sporazum koji je potpisan u Ohridu uspjeti i da je iz onoga što je potpisano jasno da je konačni nacrt daleko gori od osnovnog.

“Čitajući jasno šta je dogovoreno u Ohridu, mogu reći da je konačni nacrt daleko gori od radnog. Ne vidim da će ovo uspjeti. Obostrana razmjena teritorija između Kosova i Srbije će se vratiti ako ovaj okvir ostane”, naveo je Selimi na Twitteru.

Dodao je da je raniji nacrt aneksa imao jasan zahtjev od Srbije, a to je da "odmah pristane na priznavanje njihovih dokumenata i nacionalnih simbola i razmjenu stalnih misija“.

“Ovo je sada obrisano. Jedine neposredne obaveze ima kosovska strana”, kaže Selimi.

Ističe da se aneks odnosi na "samoupravljanje za srpsku zajednicu na Kosovu, u skladu sa relevantnim prethodnim sporazumima iz dijaloga".

“Semantička pobjeda brisanja riječi Zajednice balansira sa problematičnim uvođenjem srpske zajednice, a ne opština”, dodaje.

Kao treći problem Selimi navodi nedostatak potpisa.

“EU je ovo trebalo da proglasi pravno obavezujućim sporazumom. Nepotpisivanje slabi sposobnost Kosova da dobije priznanja. Vlada Kosova je čak obećala javnosti ceremoniju potpisivanja pred 27 šefova država EU”, dodaje.

Ističe da je koren ovog dogovora trebalo da bude prijedlog bivšeg izaslanika Evropske unije u pregovorima o statusu Kosova Wolfganga Ischingera zasnovan na modelu dvije Njemačke.

“To je bio funkcionalan model. Ovaj dogovoreni aneks to je razvodnio na puku političku izjavu usredsređenu na neposredno stvaranje samoupravljanja za srpsku zajednicu. Nadao sam se sporednom dokumentu, kao što je pismo Mogherini bivšem premijeru Kosova Isi Mustafi, ali očigledno ne postoje takve pismene garancije za priznanje, pristupanje i integraciju Kosova. Već godinama nisam upirao prstom u pitanja dijaloga, ali mogu predvideti da se ovo neće dobro završiti”, zaključio je Selimi.
  Izvor: Kosovo Online