Politički analitičar

Politički analitičar Dorajet Imeri rekao je da premijer Kosova Albin Kurti nije imao priliku da odbije evropski prijedlog za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, i dodao da je ZSO najosjetljivija tačka za njega sa kojom mora da se suoči, piše Euronews Albania.

Imeri kaže da iako još ništa nije potpisano, Kurti, koji je politički rastao uz ZSO, ne može da odbije sporazum koji traži EU, posebno u trenutku kada je njihova pažnja usmjerena na Ukrajinu.

“Kurti ima zanimljiv politički život. Počeo kao student sa vrlo liberalnim stavovima, dočekao zatvor. Pokrenuo je politički pokret, prvo građanski pa politički, a onda je postao nezadovoljan, došao je kao potpuno drugačiji lider na našoj političkoj sceni. Zajednica je bila najosjetljivija tačka njegovog političkog odrastanja. Ovaj put se morao suočiti upravo s tim. Dogovor je bio štetan za njegovu političku karijeru jer je to uzmi ili ostavi. Premijer Kurti nije imao priliku da odbije takav sporazum. Jer situacija je neobična. Zabrinutost onih koji pregovaraju nisu Kosovo i Srbija”, rekao je Imeri.

Izvor: Euronews Albania/Kosovoonline