Američki državni sekretar

Američki državni sekretar Antoni (Antony) Blinken pozdravio je dogovor Kosova i Srbije za primjenu Sporazuma u pravcu normalizacije odnosa.

"Ispunjavanje obaveza iz Okvirnog sporazuma, kao deo tekuće posvećenosti pomirenju, pružiće velike mogućnosti ljudima u obe zemlje i ubrzati njihov put ka članstvu u Evropskoj uniji", naveo je Blinken u saopštenju.

Američki šef diplomatije čestitao je premijeru Kosova Aljbinu (Albin) Kurtiju i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na liderstvu koje su iskazali u postizanju ovog sporazuma.

"Sjedinjene Države će nastaviti da budu aktivno angažovane, u koordinaciji sa partnerima iz EU, da podrže Kosovo i Srbiju da rade na predvidivom i mirnom odnosu. Nastavićemo da podržavamo unapređenje stabilnosti i prosperiteta na Zapadnom Balkanu", naveo je Blinken.

Kurti i Vučić su, uz posredovanje Evropske unije, 18. marta dogovorili implementacioni aneks evropskog prijedloga za normalizaciju odnosa. U ovim pregovorima, koji su vođeni u Ohridu, u Sjevernoj Makedoniji, posmatrač je bio i izaslanik Vašingtona za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar (Escobar).

Evropska unija je saopštila da strane na sastanku u Ohridu nisu formalno potpisale sporazum, ali su se složile da ga sprovedu. Kosovo i Srbija su 27. februara usaglasile evropski prijedlog za normalizaciju odnosa.

Ovaj prijedlog, koji se sastoji od 11 članova, ne pominje posebno međusobno priznavanje. Međutim, dokument zahtjeva da obe zemlje prihvate međusobna dokumenta i simbole, uključujući: pasoše, diplome i registarske tablice.

Evropski prijedlog takođe zahtjeva od strana da sprovedu sve do sada postignute dogovore u dijalogu za normalizaciju odnosa, uključujući i onaj za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, što je Vlada Kosova odbijala do sada, sa obrazloženjem da može ugroziti funkcionalnost države.

Nakon runde dijaloga u Ohridu, premijer Kosova Albin Kurti rekao je da postignuti sporazum znači "de fakto uzajamno priznanje". Na pitanje novinara da li će dozvoliti formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, on je rekao da je reč o "adekvatnom nivou samoupravljanja srpske zajednice", a "ne o samoupravi". Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je formiranje Zajednice "postalo prioritetna obaveza".

Dijalog između Kosova i Srbije, uz posredovanje EU i podršku SAD, započeo je 2011. godine. Ovaj proces ima za cilj da vodi strane ka potpunoj normalizaciji odnosa.